latinica  ћирилица
24/05/2023 |  12:01 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Dodik: Na forumu u Rusiji predstavljam Republiku Srpsku (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da na bezbjednosnom forumu u Rusiji predstavlja Republiku Srpsku, te da je imao privilegiju da se obrati i iznese stavove Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Јa nisam predsjednik BiH, ja sam predsjednik Republike Srpske i u tom formatu učestvujem na konferenciji. Veoma sam zahvalan ruskoj strani što uvažava specifičnosti i razumije realnost. Dakle, Republika Srpska zna da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma, u ovom sporazumu je međunarodna verifikacija Srpske veoma vidljiva i u tom pogledu to za Ruse ne predstavlja nikakvu spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji pokušava na svim nivoima da skrajne, potcijeni i ponizi Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući joj da govori, već samo da sluša, čak i o pitanjima koja se tiču BiH, a i same Srpske. Ovdje je sasvim nešto drugo, ovdje možete da govorite, ovdje vas slušaju, ovdje možete da naučite i ovdje ste među prijatljeim - istakao je Dodik u izjavi medijima nakon obraćanja na forumu.

On je naveo da je za konferenciji istaknuto da prestaje unipolarni i da se stavara multipolarni svijet, u kojem će nekoliko centara moći uspostaviti ravnotežu.

- Neće se moći desiti da se neka globalna sila zaleti u neki dio svijeta i tamo radi šta hoće. Moraće se vratiti povjerenje u međunarodno pravo i sve što je izgubljeno posljednjih godina ekspanizojom neoliberalnog pristupa uređenju svijeta koji podrazumijeva favorizovanje vrijednosti samo jedne zemlje i  jedne konfiguracije - naglasio je Dodik.

On je rekao da su se na konferenciji mogli čuti stavovi predstavnika Kine, Rusije, Šangajske organizacije za bezbjednost, Јužnoafričke Republike i drugih zemalja.