latinica  ћирилица
24/05/2023 |  12:52 | Autor: SRNA

Špirić: Nije problem Dodikova posjeta Rusiji, nego huškačke izjave njegovih kritičara

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji i njegov sastanak sa predsjednikom ove države Vladimirom Putinom ima samo pozitivne efekte.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić kaže da Dodikov odlazak u Moskvu govori o potrebi dijaloga u teškim globalnim okolnostima u vremenu ekonomske krize širom svijeta, što ne mogu ili neće da shvate kritičari svega što dolazi iz Republike Srpske.

- Dodik je ostao na liniji kompromisa, dijaloga i pragmatičnih odluka koje su od intersa za Republiku Srpsku, ali i BiH, posebno kada su privredene teme u pitanju. Zapanjujuće su izjave, kako prenose mediji, novoimenovanog ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije da Putin kreira novi sukob na Balkanu. Takve izjave su veliki problem za unutrašnji dijalog i zajedništvo u BiH, a nikako još jedna u nizu Dodikovih posjeta Rusiji - ocijenio je Špirić za Srnu.

Prema njegovim riječima, niko iz Republike Srpske ne izaziva sukobe nego je pokazana spremnost da se dogovora, formira vlast i uspostavi puni kapacitet institucija u kojima svi zajedno treba da rade i nalaze rješenja.

- Dodik, kao čovjek koji je na čelu Republike Srpske, posjetu Rusiji iskoristio je na najbolji mogući način, a BiH kao mala zemlja trebala bi da traži unutrašnja rješenja, a ne da putem ambasadora i raznih propagandista raspiruje mržnju i strah među ljudima - poručio je Špirić.