latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:09 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Zaharova: Pritisak bez presedana neće omesti saradnju Rusije, Srpske i Srbije

Razumijemo koliko napora ulaže Zapad kako bi natjerao naše srpske prijatelje da se okonča saradnja sa Rusijom. Pritisak je bez presedana i u istorijskom kontekstu do sada takvog pritiska nije bilo.Upravo zbog svega toga mi još više cijenimo odluku Republiku Srpske da ne odustane od saradnje sa Rusijom, rekla je za RT Balkan portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

-Uvjereni smo da saradanja sa Rusijom odgovara narodu te zemlje i da im ide u korist. Oni koji žele da nanesu poraz našoj saradnji neće uspjeti. Ti napori nemaju perspektivu. Neće omesti saradnju Rusije i Srbije i Republike Srpske - kazala je Zaharova, odgovarajući na pitanje kako komentariše posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi, s obzirom na pritiske Zapada da se prekine saradnja srpskih lidera sa Rusijom.

Ona je istakla da Zapad pribjegava i obmani i prijetnjama sankcijama, dakle sve ono što zapravo predstavlja njihove najgore primjere "poslovanja" iz prakse.

- Saradnja Republike Srpske i Rusije sve više počinje da liči na strateško partnerstvo - naglasila je ona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se juče u Moskvi sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na neutralnom stavu prema sukobu u Ukrajini.

- Zahvalni smo vam na neutralnoj poziciji po ukrajinskom pitanju. Јedino takva pozicija može da dovede do pozitivnih ishoda - kazao je Putin i naglasio da veliki broj školaraca u Republici Srpskoj poštuje rusku kulturu i uči ruski jezik.