latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:37 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Vulić: SNSD nikada nije bio kočničar demokratskih procesa

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da SNSD nikada nije bio kočničar demokratskih procesa i odlučivanja u Predstavničkom domu, te da je to i ključni razlog zbog čega danas prisustvuju sjednici ovog doma.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je rekla da poslanici SNSD-a zbog odgovornosti prema građanima prisustvuju današnjem zasjedanju uprkos činjenici da se osjećaju ugroženo nakon prijetnje koju je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić uputio srpskim poslanicima 19. aprila na sjednici.

Ona je podsjetila da je uputila zahtjev kojim traži sprovođenje istrage o Zvizdićevim prijetnjama srpskim poslanicima.

- Prijava Kluba poslanika SNSD-a je puštena u proceduru isključivo sa ciljem da sačuvamo dignitet poslanika - pojasnila je Vulićeva.

Ona je rekla da je Kolegijum Predstavničkog doma preduzeo niz aktivnosti po tom pitanju, te da će u buduće biti identifikovano svako lice koje ulazi u salu Predstavničkog doma.

- Znaće se gdje ko sjedi i kako se ko ponaša - rekla je Vulićeva i dodala da je Kolegijum pokazao ozbiljnost u pristupu zahtjevu.

Vulićeva je izrazila zahvalnost i ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću i direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću jer su bili korektni i postupili u skladu sa svojim nadležnostima.

- Zahtjev SNSD-a ostaje na snazi i naši uslovi su djelimično ispunjeni, preduzete su mnoge mjere kako bi smo se osjećali bezbjedno i to je razlog zbog kojeg smo odlučili da prisustvujemo današnjoj sjednici - rekla je Vulićeva novinarima u Sarajevu gdje je u toku nastavak sjednice Predstavničkog doma koja je prekinuta 19. aprila.

Vulićeva je rekla da trenutno ne može reći kako će srpski poslanici glasati o tačkama dnevnog reda današnje sjednice, te da će to biti naknadno dogovoreno.

- Izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH su bitne zbog zaposlenih u Oružanim snagama, ali vidjećemo postoji li prostor za amandmansko djelovanje i ono što je važno mi nismo ni u jednom od tih članova našli nešto što se zove prenos nadležnosti i mislim da ćemo naći pozitivno rješenje - rekla je Vulićeva.

Ona je istakla i da niko ne treba da se miješa u odluke donesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Te odluke se isključivo odnose na primjenu u Republici Srpskoj i dok je Republike Srpske, koja je definisana Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumim, mi ćemo donositi svoje zakone, onako kako mi mislimo da je najbolje - rekla je Vulićeva.