latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:39 | Autor: SRNA

Nešić: Dijalog ključan za rješavanje izazova koji su pred Ministarstvom

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara realizovalo je u prvih 100 dana rada sve ključne zadatke koji su bili fokusirani na ispunjavanje uslova na putu ka EU, nakon dodjeljivanja statusa zemlje kandidata, a predstoje izazovi u vezi sa ilegalnim migracijama, organizovanim kriminalom i korupcijom, kompjuterskim kriminalom, zloupotrebom droga, nelegalnom trgovinom oružjem i ljudima i za njihovo rješavanje ključan je dijalog, izjavio je ministar bezbjednost Nenad Nešić.
Nenad Nešić - Foto: SRNA
Nenad NešićFoto: SRNA

Nešić je istakao da je ispunjen važan preduslov za uspostavljanje operativne saradnje s Evropolom potpisivanjem pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za BiH.

- Time smo ovaj važan integracioni proces nakon višegodišnjeg zastoja otkočili i uskoro očekujemo uspostavljanje pune operativne saradnje sa Evropolom - rekao je Nešić u Sarajevu na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva.

On je naveo da je EU BiH ponudila sporazum o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, te da su počele pripreme za pregovore.

Nešić je naglasio da je zbog sve više savremenih bezbjednosnih prijetnji, poput prošlogodišnjeg sajber napada na institucije BiH, Ministarstvo bezbjednosti u protekla tri mjeseca intenziviralo aktivnosti na uspostavljanju Tima za odgovor na računarske incidente.

- Savjet ministara je nedavno usvojio prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva bezbjednosti, čime su stvoreni uslovi za konačno uspostavljanje ovog tima - rekao je Nešić.

On je naglasio da kao ministar namjerava da usmjeri aktivnosti ka promovisanju efikasnosti, etičnosti i profesionalizma u radu i odnosu sa građanima, te strateškim partnerima u cjelokupnom bezbjednosnom sektoru u BiH i regionu.

- Moj cilj je disciplina i mi imamo veliku odgovornost prema građanima i BiH, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU. U narednom periodu očekuju nas veliki izazovi i ozbiljan rad na ispunjavanju 14 uslova EU - naveo je Nešić.

Prema njegovim riječima, dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU, zbog čega su održani sastanci sa svim komesarima EU čiji rad je povezan sa nadležnostima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

- Krajem marta sam u Briselu održao odvojene sastanke sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem, komesarom EU za unutrašnje poslove Ilvom Јohanson i komesarom EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Јanezom Lenarčičem i ključna poruka koju sam prenio je da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona zapadnog Balkana od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH - naveo je Nešić.

On je naglasio da je Ministarstvo bezbjednosti opredijeljeno za intenzivniju saradnju sa zemaljama Balkana kao važnog preduslova za suprotstavljanje prekograničnom kriminalu, ilegalnim migracijama i trgovini ljudima, o čemu je razgovarao sa ministrima unutrašnjih poslova Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije s ciljem otvaranja dijaloga za rješavanje zajedničkih izazova i osnaživanja saradnje u oblasti bezbjednosti.

Nešić je naveo da je jedan od fokusa rada Ministarstva bezbjednosti bilo i jačanje nadzora i kontrole granica, a u proteklom periodu rađeno je na omogućavanju lakšeg kretanja ljudi i bržeg protoka robe za susjednim zemljama.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, Nešić je istakao da je predložio da u što skorijem periodu započnu pregovori za zaključivanja novog ugovora o graničnim prelazima ili dopuna postojećeg ugovora koji obuhvata i novi granični prelaz u Gradišci, te rješavanje statusa graničnog prelaza u Svilaju.

Nešić je prethodno upriličio radni doručak za urednike medija u BiH na kojem je zahvalio na interesovanju za rad ministarstva na čijem je čelu, te pozvao na još bolju i sadržajniju saradnju.