latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:51 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Obilježen dan Filološkog fakulteta - Sveti Ćirilo i Metodije

Filološki fakultet u Banjaluci obilježio je četrnaestu godišnjicu uspješnog rada i razvoja. Danas ovaj fakultet ima šest studijskih programa, i jedna je od članica banjalučkog Univerziteta prepoznatljiva po međunarodnoj saradnji.
Obilježen dan Filološkog fakulteta - Foto: RTRS
Obilježen dan Filološkog fakultetaFoto: RTRS

Na ovom fakultetu izučavaju se najznačajniji svjetski jezici, a od prošle godine i kineski jezik, u okviru studijskog programa sinologije. Ova visokoškolska ustanova na putu je misije očuvanja jezika i pisma, prije svega ćirilice.

- Stojimo na putu Ćirilometodijske misije u smislu očuvanja jezika i pisma, prije svega, ćirilice. Takođe, njegujemo ostale jezike i pisma koji se proučavaju u našoj ustanovi. Međutim, otvoreni smo i za sve druge jezike i pisma za koje se pokaže da ima interesovanja u našoj akademskoj zajednici - rekla je Biljana Babić dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Retkor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin podsjetio je da se od prošle godine, na ovom fakultetu izučava novi svjetski jezik.

- To je kineski jezik, u okviru studijskog programa koji se zove Sinologija. Tako da su aktivnosti ovog fakulteta prepoznate i na nivou univerziteta. I u budućnosti, kao i sve druge članice, ali posebno Filološki fakultet, imaće podršku mene lično i mog tima - dodao je on.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Ztalan Klokić istakao je da Ministarstvo već 10 godina uspješno sarađuje sa Filološkim fakultetom, te podsjetio da je 2018. godine potpisan memorandum o saradnji koji se ogleda i kroz studentsku praksu studenata završnih godina Odsjeka za engleski jezik.

- Realizovali smo do sada 14 ciklusa i negdje oko stotinu studenata je upoznato o radu u administraciji, odnosno u organima republičke uprave, gdje je njih desetak našlo zaposlenje - naveo je Klokić.