latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:53 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Mazalica: Za Srpsku važno da izlazi na međunarodnu scenu

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio je da je za Republiku Srpsku, prije svega, važno da izlazi na međunarodnu scenu, a susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom svakako ide tome u prilog.
Srđan Mazalica - Foto: Ustupljena fotografija
Srđan MazalicaFoto: Ustupljena fotografija

Mazalica je istakao da je Dodik primljen kao državnik i to je potvrda važnosti Republike Srpske u percepciji Ruske Federacije i Putina o značaju koji ima Srpska na geostrateškoj sceni.

- Putin je primio Dodika u sali sa manjim stolom, čime se šalje poruka bliskosti i prijateljstva. Јavnost je mogla primijetiti da one državnike sa kojima Rusija ima dosta nesaglasnosti i teških otvorenih pitanja, Putin prima u velikoj sali, za dugim stolom i na velikoj distanci. Međutim, to nije bio slučaj sa Dodikom i to je još jednom pokazatelj odnosa Rusije prema Republici Srpskoj i našoj neutralnoj politici prema konfliktu u Ukrajini, konzistentnoj i principijelnoj prema bratskom i prijateljskom ruskom narodu - rekao je Mazalica za Srnu.

On je konstatovao da ova posjeta ima i ekonomski značaj i da je, osim susreta sa brojnim privrednicima, dogovorena ista cijena gasa kao prošle godine, što je od koristi i jednom dijelu građana, ali i privrede, koja će sa takvom ulaznom cijenom biti konkurentnija na evropskom tržištu, što je važno za Republiku Srpsku, ali i Federaciju BiH.

- Važno je da Srpska vodi autentičnu spoljnu politiku, a takvu je najbolje prepoznati ako se ona vodi sopstvenim interesima, kako ekonomskim, tako i političkim. Samo politika koja je instrument stranih sila i uticaja može kritikovati takav pragmatičan pristup. Usuđujem se reći da je maligni onaj uticaj koji vrši pritisak da se politika vaše zemlje ne vodi sopstvenim, već tuđim interesima. Zato ruski uticaj ne može biti maligni, a onaj koji se protivi, na primjer, izgradnji istočne gasne interkonekcije to svakako jeste - konstatovao je Mazalica.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku uvijek važno da gradi dobre odnose sa onim silama koje imaju pravo veta u Svjetu bezbjednosti UN, a Ruska Federacija je nebrojeno puta pokazala da je saveznik i garant opstanka Srpske.

- Samo izdajnička i nenarodna vlast ne može to da prepozna i da njeguje tu vrstu odnosa koja obezbjeđuje takav doprinos Rusije očuvanju naših nacionalnih interesa. Viševjekovno prijateljstvo i dobri odnosi, zasnovani na rodovskom i vjerskom zajedničkom nazivniku, sa ruskim narodom, ne smiju se pokvariti, jer to nas može koštati opstanka na ovim prostorima, a istorijsko pamćenje jeste bitan faktor i u opredjeljenju ka našim budućim savezima. Bez toga prestajemo biti veliki narod, a pretvaramo se, što bi Dostojevski rekao, u etnografsko gradivo - zaključio je Mazalica.

Dodik se tokom višednevne posjete Rusiji sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševom, te se obratio kao specijalni gost u Moskvi na 11. susretu visokih zvaničnika za pitanje bezbjednosti.