latinica  ћирилица
24/05/2023 |  15:00 ⇒ 16:51 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Potrebna nezavisna međunarodna istraga zbog vojno-biološke aktivnosti SAD

Neophodno je sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu povodom činjenice o vojno-biološkoj aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država, koja stvara rizike po međunarodnu bezbjednost, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Vraćajući se na rezultate samita G7, željeli bismo da skrenemo pažnju na cinične dijelove konačnog dokumenta o navodnoj privrženosti strana jačanju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Naši kineski prijatelji imaju informacije prema kojima je Pentagon proizveo biološko oružje namijenjeno samo određenim rasama - istakao je Gavrilov na plenarnoj sjednici foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbjednosti u Beču.

On je podsjetio da to potvrđuju i podaci Ministarstva odbrane Rusije, na osnovu kojih su Sjedinjene Američke Države više od 50 laboratorija na ukrajinskoj teritoriji koristile u cilju prikupljanja i proučavanja patogena, koji su sposobni da uništavaju određene ljudske genotipe ljudi, kao i za proučavanje podložnosti stanovnika određenih regiona zemlje raznim opasnim zaraznim bolestima.

- Rusija radi sprečavanja pojave bioloških prijetnji namjerava da zahtijeva istrage o slučajevima pretpostavljenog razvoja, raspoređivanja i primjene biološkog i toksičnog oružja, prije svega na teritorijama susjednih država, kao i da suštinski doprinese naporima, usmjerenim na jačanje režima Konvencije o biološkom i toksičnom oružju - objasnio je šef ruske delegacije.

On je poručio da bi u ovim uslovima prava potvrda toga da članice G7 poštuju ciljeve napora KBTO bio prestanak destruktivne vojno-biološke aktivnosti SAD širom svijeta uporedo sa prihvatanjem univerzalnog, pravno obavezujućeg i nediskriminišućeg protokola sa efikasnim mehanizmom provjere, rad na kome od 2001. godine blokira upravo Vašington.