latinica  ћирилица
24/05/2023 |  15:13 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Pečat velikog župana Stefana Nemanje predstavljen javnosti u Beogradu

Pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, koji je Istorijski muzej Srbije nedavno otkupio od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina, predstavljen je javnosti u Beogradu. Radi se o pečatu iz druge polovine 12. vijeka i veoma je važan jer su pečati srpskih srednjovjekovnih vladara veoma rijetki i dragocjeni.
Pečat velikog župana Stefana Nemanje predstavljen javnosti u Beogradu - Foto: SRNA
Pečat velikog župana Stefana Nemanje predstavljen javnosti u BeograduFoto: SRNA

Veliki istorijski artefakt – pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, predstavlja neprocjenjivi primjerak našeg kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Benjamin Hekić iz Istorijskog instituta ističe da zbog malog broja sačuvanih srednjovjekovnih pečata, ovaj povrat predstavlja veliki iskorak za očuvanje srpske kulturne baštine. Na provjeri autentičnosti radili su najeminentniji strani i domaći stručnjaci.

- Zaključak svih nas je da je u pitanju autenitčni primjerak pečata, koji nam donosi neke nove elemente koji nisu poznati od ranije i kojih nema u dva primjerka pečata koji se nalaze u Narodnom muzeju Srbije. Postoji i jedan pozlaćeni pečat, sa osnivačke povelje se Hilandara, koji je nažalost izgubljen za vrijeme Prvog svjetskog rata - ističe Hekić.

Pečat je težine oko 21 gram i prečnika 35 milimetra. Na aversu je prikazana stojeća figura Svetog Stefana koji u rukama drži kovčežić i kandilo, a pored je natpis na grčkom koji glasi "Pečat Stefana, velikog župana Nemanje". Pečat je na aukciji prodat za 80 puta veću cijenu od početne istakla je direktora istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić.

- Početna cijena ovog istorijski neprocjenjivo značajnog komada bila je 1.000 evra, a poslije 70 ponuda, Istorijski muzej ga je otkupio privatnom nagodbom sa prodavcem uz posredstvo aukcijske kuće za 12.000 evra.

Bojićeva je istakla da je Istorijski muzej pristao na cijenu koju je dao prodavac koji je rekao da su mu se javilo još desetak kolekcionara, ali je odlučio da ipak proda Srbiji svjestan njegovog značaja.

Pored pečata, iz Italije je donesena i replika krsta relikvijara Svetog Save koji se nalazi u muzeju katedrale u gradu Pijenci. Repliku je uradio majstor filigrana Goran Ristović.

- Imali smo sreću da naiđemo na razumijevanje uprave muzeja, da nam otvore tu vitrinu i da vidimo krst uživo. On je rađen majstorskom rukom nekog vizantijskog umjetnika. Naravno, za nas je najvažniji natpis koji na starosrpskom kaže: "Sava prvi arhiepiskop i patrijarh srpski", što je jako važan podatak za nas i našu istoriju - naglasio je Ristović.

Ovom prilikom predstavljen je i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882, kada je Srbija proglašena za kraljevinu. Zlatnik su Istorijskom muzeju Srbije poklonili Nevena i Saša Dimitrijević, koji su ga takođe otkupili od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina.