latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:30 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Obilježeno 40 godina rada i krsna slava RiTE "Gacko" (VIDEO)

Najveće preduzeće u istočnoj Hercegovinin, Rudnik i termoelektrana Gacko, obilježava dva jubileja - 70 godina od početka eksploatacije uglja i 40 godina rada termoelektrane, kao i krsnu slavu - Svete Ćirila i Metodija.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

Ogroman je značaj stabilnog rada ovog preduzeća, kako za elektro-energetski sistem Republike Srpske, tako i za Hercegovinu i opštinu Gacko, istaknuto je na proslavi.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je novinarima da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radi na rješavanju nagomilanih problema RiTE "Gacko".

On je rekao da je Uprava preduzeća već donijela odluku o nabavci postrojenja za prečišćavanje uglja, istakavši da je riječ o složenom postrojenju.

- Taj projekat postoji dvije i po godine. Zbog otežanog iskopa u glavnom ugljenom kopu i plavljenja tog kopa koristimo loš ugalj - rekao je Petrović i dodao da će završetak ovog projekta značiti bezbjedan rad za ovo postrojenje.

On je dodao da je drugi važan projekat ugradnja elektrofiltera na Termoelektrani, te da će oba projekta biti riješena u naredna 24 mjeseca.

Direktor RiTE "Gacko" Maksim Skoko rekao je da je ovo preduzeće značajno za istočnu Hercegovinu, te da se pažnja mora posvetiti Termoelektrani, koja je, kako je rekao, ključni subjekat ovog preduzeća.

Skoko je istakao da RiTE "Gacko" zapošljava oko 1.900 radnika i godišnje proizvede oko 1.500 gigavat-časova struje, te da je najveći proizvođač struje u Republici Srpskoj.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen poginulim radnicima preduzeća, a cvijeće na spomenik položile su delegacije Rudnika i Termoelektrane, Opštine Gacko i Boračke organizacije.