latinica  ћирилица
24/05/2023 |  16:41 ⇒ 25/05/2023 | 10:44 | Autor: RTRS

Dodik na bezbjednosnom forumu u Moskvi: Srpski narod prva žrtva hegemonističkog koncepta Zapada (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se u Rusiji na 11. susretima visokih predstavnika za pitanje bezbjednosti, nakon čega se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Dodik je u obraćanju, tokom foruma na kojem učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, rekao da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.
Međunarodni bezbjednosni forum - Foto: RTRS
Međunarodni bezbjednosni forumFoto: RTRS

Video-linkom okupljenima na forumu u Moskvi, obratio se ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zvanična Moskva pozvala je saveznike i prijateljske zemlje da zajedno rade na jačanju stabilnosti i izgradnji multipolarnog svijeta, u kojem će se razvijati svaka zemlja. Tokom obraćanja učesnicima bezbjednosnog foruma, ruski predsjednik je, između ostalog, naglasio da globalnu bezbjednost podrivaju Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje, u želji da na svjetskoj mapi zadrže dominaciju.

- Sve to praćeno je nagomilavanjem vojnog potencijala, miješanjem u unutrašnje stvari drugih država i pokušajima da se izvuče korist iz energetske i prehrambene krize koje su izazvale zapadne zemlje. Rusija je uvjerena da za takav destruktivni kurs, politiku ucjena i sankcija postoji alternativa - a to je jačanje stabilnosti u svijetu. Vjerujemo da samo zajedno, možemo izgraditi multipolarni svijet - rekao je Putin.

Putin je upozorio i na zapadne metode kojima nastoje unipolarizovati svijet. To su ignorisanje suvereniteta, nacionalnih interesa i tradicije drugih zemalja. Upravo ono što Zapad nastoji oteti Republici Srpskoj.

Obraćanje Putina na bezbjednosnom forumu (Foto: RTRS)

Predsjednik Milorad Dodik učesnicima foruma prenio je da je od '90-tih godina, srpski narod žrtva hegemonističkog koncepta SAD-a i NATO-a. Naglasio je da su tada neuspjeli koncept zatiranja nacije bombardovanjem, Alijansa i zapadni moćnici pretočili u eksperiment.

- Nakon rata BiH je postala geopolitički eksperiment, kolonija zapadnog liberalnog globalizma, koji je trebao da kompletira proces odumiranja nacije i da stvori neko hibridno, nadnacionalno društvo bez identiteta i uvažavanja tradicije, ustavnog prava, istorijskog iskustva života na Balkanu. Trideset godina već upravljaju kolonijalnim metodama i nameću rješenja putem neizabranog stranca - naveo je Dodik.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da je za širenje neokolonijalizma, Zapad izabrao adekvatan trenutak - rusko-ukrajinski sukob. Vašington optužuje Rusiju da vodi hladni rat dok iza kulisa uništavaju sistem međunarodnog prava, jasan je Lavrov.

- Svijetu je potreban balansiraniji poredak. Ne može više jedna zemlja ili grupa zemalja dominirati svijetom. Svijet se kreće ka multipolarnom sistemu koji bi trebalo da bude baziran na bezbjednosti i na individualnom razvoju svih zemalja i nacija - rekao je Lavrov.

- Ova ideologija zla koja je izazvala Drugi svjetski rat prećutno se prihvata od Zapada kao instrument borbe protiv Rusije. Zapadno uvođenje sankcija Rusiji potpuno je ugrozilo evropsku energetsku bezbjednost. Evropske zemlje su prisiljene da prate politiku SAD, iako nemaju alternativu za rusku naftu i gas i time direktno nanose štetu svojim privrednim sistemima - dodao je Dodik.

Dodik i Lavrov susreli su tokom međunarodnog bezbjednosnog foruma. Za Dodika, koji je i specijalni gost, učešće Republike Srpske na forumu potvrda je da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, poštuje njen suverenitet.

- Za Ruse to ne predstavlja spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji to pokušava na svim multilateralnim nivoima da skrajne, da potcijeni ili ponizi Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući joj da govori ni o pitanjima koja se tiču BiH i Republike Srpske, nego mora da sluša. To je ovdje sasvim nešto drugo, ovdje možete da govorite, ovdje ste među prijateljima - naglasio je Dodik.

Na jedanaestom skupu visokih predstavnika za pitanje bezbjednosti, organizovanom u Rusiji, o globalnim izazovima govorili su predstavnici više od stotinu zemalja. Sa foruma je takođe poručeno, da će Rusija svoje veze jačati sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.