latinica  ћирилица
24/05/2023 |  17:47 ⇒ 17:52 | Autor: sputniknews.com

Evroazijska ekonomska unija, BRIKS i ŠOS formiraju najveću integracionu zajednicu

Razvoj saradnje između EAEU i zemalja BRIKS i ŠOS dovešće do stvaranja najvećeg svjetskog integracionog udruženja, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na plenarnoj sjednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL ) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL )

- Po našem mišljenju, kombinacija integracionih napora u formatu naše Evroazijske (ekonomske) unije, ŠOS-a i BRIKS-a doprinijeće stvaranju najveće koalicije država, ako se, kako narod kaže, ne okliznemo i ne prespavamo - rekao je on.

Predsjednik Bjelorusije je podjsetio na početke evroazijskog integracionog formata.

- Da budem iskren, bio sam prisutan na početku mnogih procesa. Moram da sugerišem da se naše evroazijstvo, Evroazijska ekonosmska saradnja, rodila u kuhinji predsjednika Putina. Zaista je bilo tako. I tada je ideja bila dobra. Sjećam se kada nas je pozvao kući. Ono što je specifično i da je tada Ukrajina bila sa nama. Tadašnji predsjednik Leonid Danilovič Kučma - rekao je Lukašenko.

On se prisjetio da je tada "malo vjerovatno da će od toga nešto biti, zbog situacije koja je već tada počela da se formira na postsovjetskom prostoru i u našem regionu".

- Sastavili smo čak 28 dokumenata zajedno sa Ukrajinom, ali je onda Ukrajina, kako sam očekivao, izašla iz ovog procesa - nastavio je bjeloruski predsjednik.