latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:05 ⇒ 19:36 | Autor: TANЈUG

Mošti Svetog Nikolaja stigle u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su danas u Beograd, u hram Vaznesenja Gospodnjeg gdje je, u prisustvu patrijarha Porfirija, počelo praznično bdenije sa služenjem molebana, a unošenju mošti, u navečerje praznika Vaznesenja Gospodnjeg.
Mošti Svetog Nikolaja u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević) -
Mošti Svetog Nikolaja u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

Starješina Vaznesenjske crkve otac Arsenije rekao je uoči unošenja mošti da će mošti biti izložene u toj crkvi do početka spasovdanske litije sutra u 19 časova i da će do tada svi vjernici SPC moći da se pomole pred njima.

- To je velika utjeha za sve nas, pogotovo u ovim trenucima kada osjećamo da smo uzdrmani. Kada smo se suočili sa zlom koje se nadvilo i vjerujemo u blagodatnu pomoć Svetog Vladike i da dobro zacari u srcima ljudi i da se preobrazimo u ovim danima i godinama koje su pred nama - rekao je Arsenije.

Kivot sa svetim moštima iz vladikinog počivališta, manastira Lelića, krenuo je put Valjeva u podnevnim časovima, gdje je u 13:30 u litiji prenet iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice u veličanstveni hram Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je krenuo ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije, navela je ranije SPC.

Mošti Svetog Nikolaja stigle u Beograd (Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije)

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedjelje, 27. maja, radi utehe i duhovnog okrepljenja vjernog naroda u ovim teškim danima.

Na sam dan gradske slave Beograda, Vaznesenje Gospodnje, 25. maja, mošti će biti izložene na poklonjenje i cjelivanje u Vaznesenjskoj crkvi, gdje će patrijarh srpski Porfirije služiti liturgijom sa početkom u devet sati.

Potom će osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada.

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za djecu i narod.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedjelju, 27. maja, navela je SPC.