latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:22 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Ružičić: Vlasnik napuštene bivše benzinske pumpe uklanja izlivenu tečnost

Licencirana firma, koju je po hitnom nalogu Republičke ekološke inspekcije angažovao vlasnik stare benzinske pumpe na području Јezera, uklanja tečnost koja je nastala po izlivanju naftnih derivata, potvrdila je Srni načelnik ove opštine Snežana Ružičić.
Opština Јezero (Foto:S.Ružičić/Facebook) -
Opština Јezero (Foto:S.Ružičić/Facebook)

Ružičićeva je napomenula da je u blizini tog starog objekta, na nekih 10-15 metara rijeka Јošavka, koja se na 50 metara odatle uliva u rijeku Plivu.

Ona je napomenula da je vlasniku napuštenog objekta bivše benzinske pumpe u petak, 19. maja, republička inspekcija naložila da ukloni naftu koja se izlila najvjerovatnije usljed poplava, te da mu je u ponedjeljak, 22. maja, uručen i zapisnik.

- Mješavina nafte i vode ukalnja se danas od 14.30 časova. Sumnja se da je prilikom plavljenja, odnosno pojave podzemnih voda, došlo do izlivanja nafte, na šta ukazuju svi inspekcijski nalazi napravljeni u proteklom periodu - rekla je Ružičićeva.

Ružičićeva je naglasila da je jako značajno što je ekološka inspekcija naložila vlasniku da u narednom periodu iskopa zemljište na kojem postoji najveća naftna mrlja i da ukloni sporne kace iz kojih izlazi naftni talog i mulj, zajedno sa tim podzemnim vodama, koje se pokazuju.

- Postoje rokovi, mislim da se sve to mora riješiti u narednih 15 do 30 dana. Republička ekološka inspekcija je izašla dva puta na teren, u četvrtak i petak, 18. i 19. maja, te naložila vlasniku sanaciju štete - navela je Ružičićeva.

Ružičićeva je rekla da će vlasnik i dalje imati mjere uklanjanja, te da će i opština takođe preduzmati sve aktivnosti i mjere za zaštitu rizika, odnosno štete koju je nanio ovom okruženju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su svi zajedno uspjeli da izvrše određeni zakonski pritisak na nesavjesnog vlasnika, te se nada da će ova vrsta nepopularnog incidenta sigurno biti nauk ili primjer za sve druge ljude, druge opštine u kojima se nalaze benzinske stanice u blizini rijeka i rječica.

- Posebno nam je drago što smo sve vrijeme imali podršku svih republičkih instanci, Republičke ekološke inspekcije i Ministarstva ekologije. Hvala inspekciji i inspektorima, te članovima lokalnog Štaba za vanredne situacije jer su ažurno djelovali na terenu - rekla je Ružičićeva.

U Јezeru je prošle sedmice usljed obilnih padavina došlo do izlivanja najvjerovatnije nafte i naftnih derivata u krugu napuštenog objekta bivše benzinske pumpe.