latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:41 ⇒ 25/05/2023 | 10:44 | Autor: RTRS

SAD potvrdile ono što je Dodik rekao Putinu - Srpska izložena brojnim pritiscima sa Zapada (VIDEO)

Јučerašnji sastanak predsjednika Dodika i Putina domaća i svjetska javnost budno su pratile. I dok brojni analitičari i predstavnici institucija Srpske, ističu značaj ovog sastanka, s druge strane kritike i prijetnje.
Dodik i Putin - Foto: RTRS
Dodik i PutinFoto: RTRS

Prva adresa je američki Stejt department i njihova ambasada u BiH. Pod navodnom brigom za građane, kažu da je sastanak sa Putinom štetan potez i da trasa ka sigurnoj budućnosti prolazi kroz Brisel, a ne Moskvu. Iz ruske ambasade odgovor - biti prijatelj sa Amerikom ravno je kupovini karte za Titanik.

Susret predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i predsjednika Rusije, Vladimira Putina - nije prošao nezapaženo širom svijeta. Iz Evropske unije navode da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa evropskim integracijama. Iz američkog Stejt departmenta kažu da "nijedna vlada, ni na kom nivou, ne bi trebalo da u ovom trenutku proširuje saradnju sa Rusijom". Ovim je Amerika potvrdila ono što je Dodik rekao Putinu - da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima sa Zapada!

- Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani BiH žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Sjedinjene Američke Države Dodikov put smatra kontraproduktivnim i nadasve štetnim - saopštili su iz Stejt departmenta.

Identičnim saopštenjem, na Dodikov i Putinov sastanak - oglasio se i američki ambasador u BiH, Majkl Marfi.

Odgovorili su im iz ruske ambasada u BiH. Za našu televiziju, kažu, da Amerikanci vole učiti druge kako i po kojim pravilima treba da žive. Ističu, i da je biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik.

- Ko su SAD da uče predsjednika Srpske s kim treba biti prijatelj!? Amerikanci, inače vole učiti druge kako treba da žive. Kako se moraju voditi principima demokratije, nekim pravilima koja su, navodno, u osnovi svijeta, njihovog svijeta, gdje su oni gospodari, a ostali su zahvalni i skromni slušaoci. Ako pokažete nezavisnost – dobijate sankcije i embargo. Ako branite međunarodno pravo, onda ste autokrata i totalitarista. Za pokorne i poslušne je pripremljena finansijska milostinja - navode iz Ambasade Rusije u BiH.

Pritisak bez presedana neće omesti saradnju Rusije, Republike Srpske i Srbije - izričita je Marija Zaharova.

- Razumijemo koliko napora ulaže Zapad kako bi natjerao naše srpske prijatelje da se okonča saradnja sa Rusijom. Pritisak je bez presedana i u istorijskom kontekstu do sada takvog pritiska nije bilo. Upravo zbog svega toga mi još više cijenimo odluku Republiku Srpske da ne odustane od saradnje sa Rusijom - istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslov Marija Zaharova.

Јer, saradnja Republike Srpske sa Rusijom, uvijek je bila u korist svih građana u Srpskoj i BiH, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

- Јa ne vidim ništa sporno u posjeti Dodika Moskvi! Čak naprotiv, drago mi je što BiH ima saradnju sa takvom velesilom kao što je Rusija - izjavio je Nešić.

Na sastanku je dogovoreno da cijena ruskog gasa za Republiku Srpsku i BiH ostaje nepromijenjena. Ni to se nije dopalo mnogima, pa u Federaciji najavljuju blokade istočne interkonekcije. Analitičari smatraju da je u ovakvim turbulentnim vremenima, više nego ikada, potrebna saradnja i produbljivanje bratskih veza.

Zaslužna je Republika Srpska i za neutralan stav prema sukobu u Ukrajni i koja je brana BiH da uvede sankcije Rusiji.

Zna to i Denis Bećirović koji se danas, uprokos tome, pohvalio ukrajinskom ambasadoru tvrdeći da se BiH pridružila sankcijama Rusiji. Valjda je Bećirović brojao samo bošnjačke i hrvatske glasove po raznim svjetskim institucijama, poput Njujorka, koji su stavljali svoj potpis, bez saglasnosti Republike Srpske i njenih predstavnika. A prema slovu Dejtona nema odluke bez konsenzusa. Valjda će to jednom shvatiti i Bećirović.