latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:59 ⇒ 30/05/2023 | 20:45 | Autor: RTRS

Obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture (VIDEO)

U spomen na solunsku braću Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti, danas se obilježava Dan slovenske pismenosti i kulture. Upravo na današnji dan izuzetno je važno podsjetiti se značaja njegovanja srpskog jezika i ćirilice, u čemu bi svako od nas trebalo da da svoj doprinos. Organizator obilježavanja je SPKD "Prosvjeta" Banjaluka.
Dan slovenske pismenosti - Foto: RTRS
Dan slovenske pismenostiFoto: RTRS

Ljubav prema jeziku i pismu razvija se od malih nogu. Potvrđeno je to i konkursom "Moja olovka piše ćirilicom", na koji je pristiglo oko 700 radova. Među nagrađenima je i Đorđe Mihić iz Bileće koji je u kategoriji "Mlađi osnovci" među 254 rukopisa dobio Zlatno pero za ćirilični krasnopis.

Onoliko smo veliki kao narod, koliko čuvamo svoj jezik – riječi su reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Ove riječi su vodilja i studentkinji generacije Filološkog fakulteta u Banjaluci Јeleni Raca, koja kaže da je srpski jezik danas prilično potcijenjen.

- Mislim da se ćirilica sve više zapostavlja i da bi nastavnici u osnovnim i srednjim školama konstantno trebali da podstiču učenike i da ih opominju na to koliko je bitno da znamo svoje pismo - kaže Raca.

Srpski jezik trebalo bi da njeguje svaki pojedinac lično, a sve polazi, ističu, od kulture čitanja.

- Apelujem na svakog pojedinca koji se služi javnim govorom u svim sferama javne upotrebe jezika, da pođe od svoje kućne, lične biblioteke jer je to najbolji i najefikasniji način očuvanja jezika i unapređenja svoje govorne kulture - istakla je Biljana Babić, dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Upravo sa Filološkog fakulteta u Banjaluci, koji obilježava svoj dan, ranije je pokrenuta inicijativa za uvođenjem predmeta srpski jezik na osnovnim studijama svih fakulteta, ali konsenzus o tome još nije postignut.

- Mi u akademskoj zajednici moramo insistirati na kvalitetu srpskog jezika i na korišćenju ćirilice kao pisma. Ali ne samo na fakultetima, nego i u osnovnom i srednjem obrazovanju - naglasio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Narodna skupština Republike Srpske u septembru 2021. usvojila je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kojim su srpski jezik i ćirilica proglašeni kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.