latinica  ћирилица
24/05/2023 |  19:38 ⇒ 25/05/2023 | 19:05 | Autor: RTRS

Krišto i Mekgaha razgovarale o saradnji BiH i NATO-a

Predsjedvajuća Savjeta ministara Borjana Krišto razgovarala je sa komadantom NATO komande u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom Mekgaha.
Borjana Krišto i Mekgaha - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana Krišto i MekgahaFoto: Ustupljena fotografija

Tokom sastanka u Sarajevu, Krišto je naglasila važnost ssradnje sa NATO-ovom komandom na evroatlantskom putu BiH, naglasivši da NATO ne predstavlja samo vojni nego i politički savez koji dijeli vrijednosti slobode, demokratije, pluralizma i konsenzusa.

Krišto je ukazala na značaj nedavnih odluka Savjeta ministara kojima se omogućava nabava novih helikoptera za Oružane snage BiH i školovanje oficira vojno-evidencijske specijalnosti vazduhopolvostva, ocjenjujući da je postizanje saglasnosti o tim projektima, nakon dugog vremena zastoja, važan iskorak za BiH i pokazatelj da je moguć konsenzus svih političkih aktera o važnim projektima za BiH.

Obostrano je ukazano na važnost nastavka programa razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH kao i daljeg učestvovavnja BiH u zajedničnik mirovnim operacijama s članicama NATO-a, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto je zahvalila generalu Mekgaha i NATO-ovoj komandi u Sarajevu na stalnoj podršci BiH u područjima odbane i bezbjednosti, te iskazala opredjeljenje za intenziviranje saradnje i dalji razvoj partnerskih odnosa.