latinica  ћирилица
24/05/2023 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Cvijanović: Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem 30 odsto i stalno raste

Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srpskoj podignut je na 30 odsto i stalno raste, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.
Nataša Cvijanović - Foto: RTRS
Nataša CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da je taj porast zahvaljujući Progamu za djecu u godini pred polazak u školu u koji ih je do sada uključeno više od 50.000, a Vlada je za to obezbijedila četiri miliona KM.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska teži da taj procenat obuhvata bude veći, u čemu Vladi pomažu i lokalne zajednice, na način da se organizuje Program za djecu u godini pred polazak u školu u svim lokalnim zajednicama u kojima ne postoje predškolske ustanove.

- Ove godine taj program je organizovan u 36 predškolskih ustanova i u 81 osnovnoj školi, budući da imamo sredine gdje ne postoje predškolske ustanove, to su uglavnom seoske i male sredine - izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini gdje je večeras prisustvovala završnoj priredbi Programa za djecu u godini pred polazak u školu u Centru za kulturu "Semberija", koju je organizovao Dječiji vrtić "Čika Јova Zmaj".

Ona je napomenula da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 2011. godine učestvuje u organizaciji i finansiranju Programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Prema njenim riječima, svi roditelji koji su bili zainteresovani da uključe djecu u ovaj program imali su priliku za to, pa je u nekim sredinama program organizovan i za male vaspitne grupe od pet-šest mališana.

- Ova pedagoška intervencija je važna i za društvo, ali postoje benefiti i za svako dijete koje mnogo lakše prolazi period adaptacije pri polasku u školu. I učiteljima je mnogo lakše raditi sa djecom koja imaju određene radne navike i znaju se ponašati u grupi - istakla je Cvijanovićeva.

Direktor Dječijeg vrtića "Čika Јova Zmaj" u Bijeljini Slaviša Vujanović izjavio je da je u njihovoj ustanovi ove godine kroz program prošlo 150 djece koja su na predstavi prikazala dio onoga što su tokom tromjesečnog programa naučila sa svojim vaspitačima.

- Želja nam je da što veći broj djece bude uključen u predškolske ustanove i realizacija ovog programa je tome doprinijela - naveo je Vujanović.

Vujanović je pozvao roditelje da budu podrška djeci koja polaze u školu i istakao da mjerilo njihovog uspjeha nisu dobre ocjene, nego da sutra budu dobri ljudi.