latinica  ћирилица
24/05/2023 |  21:10 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Šeranić: Vlast Srpske dobro odgovorila na izazove tokom epidemije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da je vlast u Srpskoj dobro odgovorila na izazove tokom epidemije virusa korona, što su potvrdili i strani stručnjaci.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Smatram da je vlast dobro odgovorila na tu situaciju. To nije bila potvrda nas samih, nego i drugih ljudi, ovdje su dolazili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije za vrijeme pandemije, pa su obilazili i Univerzitetski klinički centar. Mislim da smo uradili dobru stvar, da smo se dobro borili protiv svega toga, da smo uspjeli da organizujemo sistem - rekao je Šeranić za ATV.

Šeranić je naveo da će virus korona i dalje biti prisutan, te da su njegove posljedice nešto što će se tek izražavati, objašnjavajući da je tu riječ o opasnostima od poremećaja zgrušavanja krvi i infarkta.

Resorni ministar je apelovao da se građani Srpske, koji to do sada nisu učinili, prijave u Fond zdravstvenog osiguranja Srpske kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

On je rekao da je zadovoljan radom aktuelnog sastava Vlade Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dodajući da su u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u proteklom peridu uvođena nova prava u korist građana.

Šeranić je podsjetio da su aktuelni infrastrukturni projektu izgradnje i rekonstrukcije bolničkog sektora Srpske, istakavši novu bolnicu u Trebinju i Doboju.

Govoreći o finansijskim obavezama zdravstvenih ustanova Srpske, Šeranić je rekao da sve ustanove trenutno redovno plaćaju poreze i doprinose.

- Uveli smo 22 ustanove na trezorski sistem poslovanja i one sada funkcionišu prema tom sistemu, što znači da je kontrola njihovih troškova i načina poslovanja mnogo bolja - rekao je Šeranić.

Šeranić je podsjetio da je u protekle dvije godine mnogo urađeno na povećanju plata radnicima u zdravstvu.

- Idemo uvijek ka tome da tome da unapređujemo socijalno-ekomonski status zdravstvenih radnika - rekao je Šeranić.