latinica  ћирилица
25/05/2023 |  10:07 ⇒ 10:10 | Autor: RTRS

"Putopis po Kini" – projekat koji povezuje Kinu i svijet (FOTO)

Šandong, provincija u istočnoj Kini, početna je stanica projekta razmjene medija, pod nazivom "Putopis po Kini". Projekat, koji se realizuje ovoga maja, ima za cilj da pomogne novinarima, da otkriju istorijsko i kulturno nasljeđe Kine, razvoj savremenih tehnologija i kineskih gradova. Trideset novinara iz 18 zemalja, prisustvovalo je ceremoniji otvaranja, aktivnosti, koja je održana u gradu Đingdao.
Putopis po Kini (Foto: Global Tajms Kina) -
Putopis po Kini (Foto: Global Tajms Kina)

Ruslan Kenjaev, jedan je od onih koji učestvuje u ovogodišnjem projektu, kao medijski predstavnik uzbekistanskog Narodnog slova. Kaže da je impresioniran provincijom Šandong i prvom stanicom u kojoj se novinarska ekipa zaustavila, sa akcentom na savremene tehnologije.

- Ovdje brzi vozovi skraćuju vrijeme putovanja između ljudi, gradova i zemalja - kaže Ruslan.

Ova aktivnost predstavlja most, koji povezuje Kinu i svijet, izjavio je Žan Šenđe, član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine opštinskog komiteta Ćingdao.

Vu Heilong, predsjednik Kineskog udruženja za javnu diplomatiju, rekao je da kroz ovu aktivnost strani novinari mogu otkriti pravu Kinu i izraziti ono što vide i čuju kroz svoje izvještaje, kako bi na objektivan način prikazali sveobuhvatnu sliku Kine.

Da su novinari važna veza za izgradnju bliskog kontakta među ljudima, primijetio je Čen Rence, zamjenik direktora Biroa za sajber komunikacije kineske administracije za sajber prostor.

- Nadamo se da će kroz ovu aktivnost novinari moći da promovišu međusobno razumijevanje Kine i svijeta - rekao je Čen Renz.

Putopis po Kini (Foto: Global Tajms Kina)

Pored Ćingdaoa, strani novinari će tokom jednonedjeljnog boravka u Šandongu posjetiti i grad Vejfan, poznat po kulturi zmajeva, kao i Đining, koji se smatra rodnim gradom konfučijanizma.

Pripremila Branka Kesić