latinica  ћирилица
25/05/2023 |  10:33 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Banjaluka obilježila krsnu slavu; Služena sveta arhijerejska liturgija (FOTO/VIDEO)

Grad Banjaluka i Eparhija banjalučka proslavili su krsnu slavu grada, Vaznesenje Gospodnje-Spasovdan. Tim povodom, upriličena je i spasovdanska litija oko Sabornog hrama Hrista Spasitelja.
Arhijerejska liturgija, grad Banjaluka - Foto: RTRS
Arhijerejska liturgija, grad BanjalukaFoto: RTRS

Krsna slava grada, Spasovdan svake godine ujedini građane. Dostojanstveno, kako i dolikuje, okupili su se Hramu Hrista Spasitelja, gdje je služena sveta arhijerejska liturgija.

Nakon osvećenja žita i slavskog kolača, krenula je veličanstvena litija oko Sabornog hrama.

U službi tradicije i očuvanja srpske istorije značajnu ulogu imaju kulturno umjetnička društva. Narodna nošnja i mladost i ove godine krasili su banjalučke ulice.

Očuvanje nacionalne kulture, tradicije i jedinstva osnovne su poruka praznika.

Iz Gradske uprave navode da će i ove godine u večernjim časovima biti priređen poseban program pod nazivom "Spasovdansko veče-slava kroz tradiciju".

Obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje će uveče biti održan festival guslara Republike Srpske.

Služena arhijerejska liturgija (Foto: RTRS)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku građanima i rukovodstvu grada, naglasivši da je Banjaluka opravdano stekla status administrativnog, turističkog, sportskog i kulturnog centra, čiji dalji napredak svakodnevno treba razvijati na opštu društvenu korist svih njenih građana.

Litija povodom krsne slave (Foto: RTRS)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da će najveći grad Srpske, zajedno sa republičkim institucijama, iskoristiti sve potencijale i resurse i nastaviti putem razvoja, na dobrobit i zadovoljstvo njenih stanovnika i Republike Srpske.

Litija povodom krsne slave (Foto: RTRS)

Spasovdan je krsna slava i opština Nevesinje i Istočno Novo Sarajevo.