latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:13 ⇒ 12:26 | Autor: RTS

Patrijarh služio liturgiju; SPC objavila uputstvo vjernom narodu za Spasovdansku litiju (FOTO/VIDEO)

Patrijarh Porfirije služio je jutros, na praznik Spasovdan, arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vjernika.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Povodom slave grada Beograda patrijarh će u 14.00 časova osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda.

SPC: Uputstvo vjernom narodu koji učestvuje u Spasovdanskoj litiji

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da na praznik Vaznesenja Gospodnjeg uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18.00 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu od Terazija do raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša, kao i da na licu mjesta poslušaju uputstva organizatora.

Iz Srpske pravoslavne crkve navode da je predviđeno da Spasovdanska litija krene u 19.00 časova, zastane na uglu Ulica kralja Milana i kralja Milutina, gdje će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Dodaje se da će procesija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vjernom narodu.

- S vjerom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi iscjeljenja duše i tijela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima! - poručili su iz Srpske pravoslavne crkve.

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su juče u poslijepodnevnim časovima u Beograd, u Hram vaznesenja Gospodnjeg gdje je, u prisustvu patrijarha Porfirija, počelo praznično bdenije sa služenjem molebna.

Mošti sveca biće od večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedjelju, 27. maja.

Vikar patrijarha, vladika Petar Toplički, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh donio odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

- Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i donio utjehu - rekao je vikar patrijarha.