latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:22 ⇒ 12:25 | Autor: sputniknews.com

Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa

Odluka Rusije i Bjelorusije o recipročnim mjerama u vojno-nuklearnoj oblasti donesena je u uslovima izuzetno oštre eskalacije prijetnji na zapadnim granicama dviju zemalja, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku Savjeta ministara odbrane država-članica ODKB u Minsku.
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV, ilustracija) -
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE/SERGEY FADEICHEV, ilustracija)

On je podsjetio da je Oružanim snagama Bjelorusije predat operativno-taktički raketni sistem "iskander-M", koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete.

Takođe je prerađen jedan broj aviona Su-25 za moguću upotrebu nuklearnog naoružanja.

- Bjeloruski vojnici prošli su potrebnu obuku u ruskim školskim centrima - rekao je Šojgu.

Ministar je obavijestio kolege da je ranije sa ministrom odbrane Bjelorusije potpisao dokumente koji "utvrđuju proceduru za pronalaženje specijalnog skladišta za nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji".

- Napominjem da je čitav kompleks mjera organizovan strogo u skladu sa aktuelnim međunarodnim obavezama i ne krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja - rekao je Šojgu i istakao da ruska strana zadržava kontrolu i odluku o njihovoj primjeni.

Pritisak Zapada na Ukrajinu

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje primoravaju ukrajinske vlasti da demonstriraju taktičke uspjehe na bojnom polju, pumpajući zemlju oružjem u vrijednosti od više od 65 milijardi dolara.

On je dodao da se Zapad ne obazire na gubitke u ukrajinskim redovima i da je spreman da ratuje "do posljednjeg Ukrajinca".

- U kaznenim ekspedicijama i borbenim dejstvima učestvuje više od 2.500 stranih plaćenika. Koriste se terorističke metode obračuna, uključujući diverzije i ubistva visokog profila - rekao je ministar.

Sve to, prema njegovim riječima, "dovodi do eskalacije sukoba i odugovlači ga".

Ukrajinska kriza - izgovor za povećanje trupa NATO

Govoreći o vojno-političkoj situaciji u regionima kolektivne bezbjednosti ODKB, Šojgu je ukazao na destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u stvaranju žarišta napetosti u blizini granica država-članica te organizacije.

- U velikoj mjeri slažem se sa ocjenama vojno-političke situacije u regionima kolektivne bezbjednosti ODKB koje su iznesene danas. Situacija u njima ostaje krajnje nestabilna, zahtijeva našu veliku pažnju i stalno praćenje. Destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika negativno utiču na stvaranje žarišta napetosti u blizini granica država ODKB. Provociraju se krize i sukobi, pruža se podrška terorističkim i ekstremističkim strukturama, primjenjuju se sve vrste sankcija, prijetnji i ucjena - rekao je ruski ministar odbrane.

On je primjetio da Sjevernoatlantska alijansa koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svojih grupa u istočnoj i srednjoj Evropi.

- NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa. Pokrenuta je naredna faza širenja Alijanse. U istočnoj i srednjoj Evropi modernizuje se vojna infrastruktura, raspoređuje se udarno oružje, povećava se obim i intenzitet zajedničkih vojnih vježbi - objasnio je Šojgu.

On je napomenuo da će najveće biti vježbe "Defender Europe 2023", u kojima će učestvovati, između ostalih, i zemlje van bloka.

- Drugi zabrinjavajući momenat je rastuća agresivna retorika i zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi za testiranje upotrebe vozila za isporuku nuklearnog oružja, kao i modernizovanje komponenata američkog globalnog odbrambenog raketnog sistema - nastavio je Šojgu.

Prema njegovim riječima, u istom rangu su "isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, pokušaji provokacija i napadi na strateške objekte Ruske Federacije".

Ministar odbrane Rusije došao je u prestonicu Bjelorusije, gdje učestvuje na sjednici Savjeta ministara odbrane zemalja-učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, na kojoj će se razmatrati regionalni izazovi i prijetnje.

Na sastanku će učestvovati ministri odbrane članica ODKB, generalni sekretar ODKB i načelnik Zajedničkog štaba ODKB.

Učesnice ODKB su Rusija, Bjelorusija, Јermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.