latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:30 ⇒ 11:31 | Autor: sputniknews.com

Peskov o Saveznoj državi Rusije i Bjelorusije: Јedinstvena situacija u svijetu

Savezna država Rusije i Bjelorusije je jedinstvena situacija u svijetu i to treba uzeti u obzir, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu lidera Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva da Moskva i Minsk "sada čak imaju i zajedničko nuklearno oružje".
Dimtrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, ilustracija) -
Dimtrij Peskov (Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV, ilustracija)

- Tokajev je govorio upravo o tome da je to jedinstvena situacija koja zahtijeva posebnu pažnju i poseban razgovor među zemljama članicama. To je zaista tako, jer faktički u okviru jedne interacije postoji naprednija integracija - rekao je Peskov novinarima.

Peskov je dodao da je "to jedinstvena situacija u svetu i treba da bude uzeta u obzir".

Tokajev je, prethodno, na plenarnoj sjednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma izjavio da u okviru te unije postoje razni nivoi integracije, pri čemu je skrenuo pažnju na postojanje fenomena u obliku Savezne države Rusije i Bjelorusije u strukturi EAEC i predložio kolegama da razmotre rad u uslovim raznih nivoa integracije zemalja.

On je takođe istakao da Bjelorusija i Rusija "sada čak dijele nuklearno oružje".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na sastanku sa svojim bjeloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku objavio da je u skladu sa odlukom vrhovnih komandanata dvije zemlje organizovan rad na razmještanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Bjelorusije.