latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:55 ⇒ 12:04 | Autor: sputniknews.com

Јokićeva poruka za svako dijete u Srbiji

Čuveno pitanje koje je Nikola Јokić postavio na društvenim mrežama prije mnogo godina o tome da li neko hoće na basket obišlo je svijet, ali Srbiju danas treba da obiđe njegova rečenica koja upućuje na to da će se teško pojaviti neki novi on.
Nikola Јokić (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER, ilustracija) -
Nikola Јokić (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER, ilustracija)

- 'Oće neko na basket? - upitao je Јokić sada već davnog 7. februara 2011. godine.

Kultno je postalo to pitanje. Sada jedan od najboljih košarkaša svijeta u vremenu kada je bio 16-godišnjak je putem društvenih mreža morao da traži drugare za igranje, ali se sada postavlja još dramatičnije pitanje.

Da li iko čak i ima namjeru da pozove ili potraži drugare za basket?

Јokić nije siguran u to.

- Znate koliko je teško sada naći ekipu za basket, naročito u mom rodnom gradu? - pomenuo je Јokić poslije osvajanja titule šampiona Zapadne konferencije i prolaska u finale NBA lige.

A, nije bilo tako nekada...

- Sjećam se dana kada se odlazilo u pet popodne na teren i ako izgubiš jedan basket možeš odmah da ideš kući - opisao je Јokić živu istinu svakog djeteta koje se do ove aktuelne "nove ere", društvenih mreža i svega "modernog" ikada našlo na terenu za basket.

Јokić je i dalje to dijete, iako je već ostvaren čovjek i jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

- Ništa se nije promijenilo, ako neko hoće da igra basket može da me pozove - poručio je Јokić.

O tome koliko je basket u školskom dvorištu, na košarkaškom igralištu, iza kuće, na ulici, bio važan u daljem razvoju i sazrijevanju već su mnogo puta govorile Јokićeve starije kolege i takođe NBA igrači.

Bogdan Bogdanović je znao da iskoristi "fore i fazone" sa basketa tokom svoje košarkaške karijere, što i danas čini prezentujući mirijevsku školu, dok je, na primjer, Nemanja Bjelica, kao predstavnik novobeogradske škole čak i u Americi dijelio lekcije onima koji misle da su "izmislili" basket i košarku.

I zato je prethodna Јokićeva rečenica veoma važna, za svako dijete u Srbiji, a ako nema sa kim da igra, može da pronađe Nikolu - on to sigurno neće odbiti.