latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:55 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Ronioci sa Višegradskog jezera prikupili 180 kilograma otpada (FOTO)

Ljepše vrijeme i prestanak padavina pogodovali su roniocima da počnu sa ovogodišnjim akcijama čišćenja bosanskohercegovačkih rijeka i jezera od otpada. Višegradsko jezero bilo je prva lokacija sa koje su ronioci Ronilačkog kluba "Bosna" započeli sezonu.
Akcija čišćenja Višegradskog jezera - Foto: Ustupljena fotografija
Akcija čišćenja Višegradskog jezeraFoto: Ustupljena fotografija

- Proteklog vikenda 18 naših ronilaca čistilo je dio obale Višegradskog jezera, gdje su pronašli velike količine otpada. Prikupljeno je ukupno 60 vreća, što je oko 180 kilograma otpada. Ovo je zaista velika količina otpadnog materijala i još jednom su naši ronioci imali pune ruke posla - kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba "Bosna".

Pokrovitelj eko akcije čišćenja dijela obale Višegradskog jezera je kompanija Molson Coors BH sa svojim Јelen pivom, koje je i učešćem u ovoj akciji pokazalo svoju opredijeljenost i doprinos lokalnoj zajednici, a u cilju očuvanja prirodnog bogatstva, koje BiH ima.

- Očuvanje prirode i prirodnih bogatstava naše zemlje treba biti pioritet svih građana i građanki BiH. Svijest o odlaganju otpada na lokacije predviđene za to je i dalje nedovoljno razvijena i potrebno je još raditi na tome. Akcijama koje organizujemo sa svojim partnerima pokazujemo svoju opredijeljenost povećanju svijesti, ali i dajemo primjer drugima kako se svi moramo pobrinuti za ono što imamo i cijeniti to malo više - poručili su iz kompanije Molson Coors BH.

Akcija čišćenja Višegradskog jezera (Ustupljena fotografija)

Višegradsko jezero formirano je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je podignuta brana na rijeci Drini. Јezero obuhvata dijelove prostora opština Višegrad, Novo Goražde i Rudo, a prostire se na dužini od 40 kilometara, prateći tok rijeke Drine. Osim proizvodnje električne energije jezero ima i turističku funkciju. Vožnja brodicama po jezeru izuzetna je atrakcija. Na taj način moguće je iz neposredne blizine vidjeti potopljeno ušće Lima, veliki most koji vodi prema Rudom, most Mehmed-paše Sokolovića, Višegrad i zbog toga je izuzetno važno očuvati ovo jezero od uništavanja.

Akcija čišćenja Višegradskog jezera Ustupljena fotografija (Ustupljena fotografija)

Akcija čišćenja dijela obale Višegradskog jezera, koja je organizovana proteklog vikenda, prva je u nizu akcija koje će biti organizovane ovog ljeta, a pod pokroviteljstvom kompanije Molson Coors BH i njenih brendova Ožujsko i Јelen pivo. U saradnji sa roniocima i planinarima od otpada će biti očišćene i druge rijeke i jezera, ali i planine u Bosni i Hercegovini.

Sljedeća eko akcija je 28. maja na Boračkom jezeru, gdje se očekuje dolazak oko 30 ronilaca.