latinica  ћирилица
25/05/2023 |  12:01 | Autor: SRNA

Predložen jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložio je Opštinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za Abdulaha Skaku, osumnjičenom za više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva.
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba) -
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba)

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjegstva, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka uhapšen je u utorak, 23. maja, u okviru operativno-taktičke akcije "Vizionar".

On je osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužilaštvo ga tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Skaka je osumnjičen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice, kao i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u opštini Trnovo u Republici Srpskoj, gdje se nalazi i njegova vikendica, te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida "Formule E".