latinica  ћирилица
25/05/2023 |  12:47 ⇒ 12:47 | Autor: sputniknews.com

Putin: Saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije se odvija vrlo uspješno

Saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije se odvija veoma uspješno, Rusija cijeni saradnju sa svim članicama EEU i gradi odnose na principima partnerstva, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na početku sastanka Visokog Evroazijskog ekonomskog savjeta.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ROSCONGRESS PRESS-SERVICE, ilustracija) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ROSCONGRESS PRESS-SERVICE, ilustracija)

- Želio bih da istaknem da se saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije odvija vrlo uspješno - rekao je Putin.

Kako je naveo, učesnici sastanka u užem sastavu treba da razmijene stavove o osnovnim pravcima razvoja, mehanizmima koje u tom cilju koriste, a zatim da se razgovor nastavi u proširenom sastavu.

Putin se složio da konstatacijom predsjednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva da najveće koristi ima Јermenija, jer, kako je naveo, najveća stopa rasta privrede je zabilježena upravo u toj zemlji.

Premijer Јermenije Nikol Pašinjan je naveo podatak da je stopa rasta 12,1 odsto.

- Veoma ozbiljna cifra - uzvratio je Putin i dodao da Rusija cijeni partnerstvo sa državama-članicama koje je zasnovano na principu uzajamne koristi, poštovanja i uz uzimanje u obzir međusobnih interesa.

Na sastanku u užem sastavu pored Putina učestvuju i predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i Kirgizije Sadir Žaparov, kao i premijer Јermenije Nikol Pašinjan.

Na sastanku u proširenom sastavu putem video-veze će se pridružiti predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, kao i predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon.

Učestvovaće i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je doputovao u Moskvu.