latinica  ћирилица
25/05/2023 |  13:47 ⇒ 13:58 | Autor: sputniknews.com

Ruski MIP: Vojno-nuklearne mjere bezbjednosti Savezne države Rusije i Bjelorusije iznudio NATO

Bezbjednosne mjere Savezne države koje Moskva i Minsk preduzimaju u vojno-nuklearnoj sferi su iznuđena reakcija na višegodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a, kao i na korijenite promjene, koje su se u posljednje vrijeme odigrale u ključnim parametrima evropske bezbjednosti, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin.
Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Kao što je poznato, članice Alijanse koje otvoreno teže da Rusiji nanesu "strateški poraz", "zvanično" su se proglasile "nuklearnom alijansom" i nastavljaju aktivno razvijanje prakse "zajedničkih nuklearnih misija". Ova praksa se oslanja na nuklearno oružje SAD, raspoređeno u isturenim bazama u Evropi i Turskoj, odakle može operativno da pogađa strateške ciljeve na teritoriji Rusije i Bjelorusije - objasnio je on.

Istovremeno, prema njegovim riječima, "članice NATO-a sve aktivnije u nuklearnim pitanjima postupaju kao zajednički antiruski front, a pojedine članice bloka uporno postavljaju pitanje o pomjeranju nuklearne infrastrukture još bliže granicama Savezne države.

Odgovarajući na pitanje da li će se taktičko nuklearno oružje Rusije raspoređivati u Bjelorusiji na stalnoj osnovi ili ga Moskva može povući kada to bude smatrala potrebnim, on je rekao da "u dijelu koji nije protivrečan postojećim međunarodnim obavezama, Rusija i Bjelorusija su postupale, postupaju i postupaće u osiguranju svoje bezbjednosti onako kako same smatraju da je neophodno".

- Za razliku od NATO-a, gdje se apsolutno sve odluke potčinjavaju sve otvorenijem diktatu SAD, mi samostalno odlučujemo šta, kada i kako preduzimamo - zaključio je on.

Nema predaje kontrole nad nuklearnim naoružanjem

Galuzin je takođe pojasnio da se Bjelorusija pridružila Sporazumu o neproliferaciji nuklearnog naoružanja u svojstvu države koja nema nuklearno oružje, a ruska strana nije predala kontrolu nad nuklearnim naoružanjem bjeloruskoj.

- Mjere koje se sprovode usklađene su sa međunarodno-pravnim obavezama. Prije svega, to se odnosi na Sporazum o neširenju nuklearnog oružja - rekao je on.

Diplomata ističe da i u dijelu poštovanja Budimpeštanskog memoranduma nema nikakvih protivrečnosti.

- U skladu sa ovim dokumentom, Bjelorusija se pridružila Sporazumu kao država koja ne posjeduje nuklearno oružje. Ona takva i ostaje. Nema prenosa kontrole nad nuklearnim naoružanjem sa ruske strane na bjelorusku - objasnio je Galuzin.

On je podsjetio da je koncept bezbjednosti Savezne države "u ovom momentu u procesu pripreme".

- Njene odredbe će se, svakako, dobro "uklapati" sa naporima koje Moskva i Minsk ulažu u jačanje zajedničke odbrambene sposobnosti - istakao je zamjenik ministra.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim bjeloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Bjelorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mjere, te da je organizovan rad na razmještanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Bjelorusije.