latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:06 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo proslavilo Spasovdan; Položeno cvijeće na Vojničkom groblju Vraca (VIDEO)

U Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama služena je sveta arhijerejska liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača povodom Spasovdana, krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo. Služenjem parastosa za poginule i polaganjem cvijeća na Vojničkom groblju Vraca obilježena je 31 godišnjica od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Sarajevsko-romanijskog korpusa.
Spasovdan, Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Spasovdan, Istočno SarajevoFoto: RTRS

Istočno Novo Sarajevo je opština koja od 1992. godine do danas bilježi različite faze, od ožiljaka i izazova do uspjeha. Iako prostorno jedna od najmanjih u sastavu Grada, ova lokalna zajednica bilježi najveći priliv stanovništva u Srpskoj.

Za Istočno Novo Sarajevo ovo je godina velikih investicija koje se realizuju u saradnji sa Vladom i institucijama Republike Srpske.

Načelnik opštine Јovan Katić pojasnio je da je riječ višegodišnjim projektima, o izgradnji objekata studentskih domova, Rektorata, Muzičke akademije, koncertne dvorane i ostalog što Vlada u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i sa ovom opštinom finansira.

Sa ovogodišnjim Spasovdanom poklapa se i datum obilježavanja Prve sarajevske motorizovane brigade. Nekadašnji komandant Blagoje Kovačević podsjetio je na ključnu ulogu Sarajevsko-romanijskog korpusa u odbrani srpskog naroda oko Sarajeva.

- Srpska vojska na prostorima Sarajevsko-romanijske regije u vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata očuvala je sve srpske teritorije, koje su kasnije dijelom izgubljene političkim putem u Dejtonu - rekao je Kovačević.

Prva sarajevska mehanizovana brigada podnijela je veliku žrtvu. U borbama je život izgubilo više od 608 pripadnika ove brigade.

- Istina je da smo poslije Dejtona izgubili značajan dio srpskih teritorija, natopljenih krvlju, ali hvala Bogu, danas imamo slobodnu Republiku Srpsku, kao i naše Istočno Sarajevo, moderan grad budućnosti i svijetle perspektive za sve njene građane dobre volje - poručio je predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Cvijeće je položeno i na Spomenik "Slava srpskom borcu", a večeras je na programu zajednički moleban i litija koja kreće sa Trga Republike Srbije. U večernjim satima građane i goste zabavljaće izvođači beogradske grupe Legende.