latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:07 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Gradiška: Policajci održali predavanje učenicima o opasnostima oružja

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška održali su danas edukativna predavanja za učenike prvih i drugih razreda Srednjih škola na području Grada Gradiška, saopšteno je iz ove policijske uprave.
Predavanje (Foto: PU Gradiška) -
Predavanje (Foto: PU Gradiška)

Predavanja se održavaju povodom preventivne kampanje "Oružje ne štiti, oružje ubija" koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

- Osnovni cilj kampanje je da se kroz edukativna predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola ukaže ne samo na opasnosti koje nosi upotreba vatrenog oružja, već i primjere koji su, nažalost, završili tragično. Učenici će se takođe upoznati sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo - naglašavaju iz PU Gradiška.

Imajući u vidu da je problem posjedovanja ilegalnog oružja i dalje prisutan, te da se na javnim površinama gotovo svakodnevno pronalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva i da su i ista na taj način učinjena dostupnim građanima, naročito djeci, neophodno je upoznati djecu i građane sa opasnostima koje nosi takvo odbacivanje oružja i neadekvatno i nestručno postupanje u slučaju pronalaska istih, navodi se u saopštenju.

Iz PU Gradiška napominju da se prema oružju treba odnositi odgovorno.

- Legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na 122 - poručuju iz PU Gradiška.

MUP Srpske ovu kampanju realizuje u okviru projekta "PILLAR" uz podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, navodi se u saopštenju.