latinica  ћирилица
25/05/2023 |  14:30 ⇒ 14:37 | Autor: sputniknews.com

MUP Srbije: Amber alert će ući u upotrebu najkasnije do početka novembra

Sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka djece "Amber alert" ući će u upotrebu u Srbiji najkasnije do početka novembra, rekao je državni sekretar MUP-a Srbije Danilo Stevandić.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (Foto: MUP Srbije) -
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (Foto: MUP Srbije)

Stevandić je naveo da je posvećenost bezbjednosti svakog djeteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale djece potvrđena, između ostalog, kroz opredijeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za uvođenje Amber alert sistema.

Kako navode iz MUP-a Srbije, Stevandić je podsjetio da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i udruženja "Astra".

Zadatak tima je, kako je istakao na konferenciji "Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka djece u Srbiji: Procjena stanja i mogućnosti" da se razmotre uporedno-pravna rješenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u Srbiji zaživio sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen njenom pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rješenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbjednost pojedinaca i društva u cjelini.