latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:04 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Hrvatska uhapsila još jednog Srbina zbog navodnih ratnih zločina

Hrvatska policija je na graničnom prelazu Bačka Palanka - Ilok uhapsila Srbina Čedu Smiljanića /67/ zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom devedesetih godina prošlog vijeka na području Vukovara, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" - Foto: RTRS
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas"Foto: RTRS

Iz "Veritasa" ističu da je Smiljanić uhapšen još 21. maja prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, sljedećeg dana priveden tužiocu i određen mu je istražni zatvor, a da se sve odigralo u potpunoj medijskoj tišini.

Smiljanićevo hapšenje je od početka ove godine četvrto hapšenje osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske po hrvatskim međunarodnim potjernicama zbog navodno počinjenih ratnih zločina.

Smiljanić je, prema "Veritasovim" saznanjima, osumnjičen da je u septembru 1991. godine, tokom "čišćenja" dijela Vukovara zvanog "Sajmište", kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, "zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica" počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prijatelji i članovi porodice rekli su da je Smiljanić godinama najmanje dva puta mjesečno odlazio u Vukovar, da je posljednji put pred hapšenje bio i u Vukovaru na Đurđevdan ove godine i da nikada do sada nije imao problema.

Oni navode i da je Smiljanić u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakva zlodjela, pa ni ovo za koje je osumnjičen.

Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine, a posjeduje državljanstvo Hrvatske i Srbije.

U januaru su američke vlasti uhapsile Јugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora pod optužbom da je počinio ratni zločin u Petrinji, u februaru su irske vlasti uhapsile Vojislava Buzakovića koji je u međuvremenu i izručen Hvatskoj, a u aprilu su britanske vlasti uhapsile Milenka Marića, koji je izručen Hrvatskoj.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je, prema "Veritasovoj" evidenciji uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku.

U hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi se 31 lice srpske nacionalnosti, uglavnom pripadnika bivših ЈNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.