latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:22 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Obilježen Dan logoraša Republike Srpske (VIDEO)

Drugi put u istoriji srpskog naroda i srpskih stradalnika, obilježen je Dan logoraša Republike Srpske – Spasovdan. Ovaj dan simbolizuje Dan spasenja srpskog naroda, koji je, vijekovima unazad prolazio kroz golgote u logorima, ali ujedno i Dan pobjede dobrog nad zlom.
Obilježavanje Dana logoraša - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana logorašaFoto: RTRS

Na teritoriji bivše Јugoslavije bilo je više od 750 logora, od kojih je 536 bilo na teritoriji BiH.

Kroz logore na teritoriji bivše Јugoslavije prošlo je više od 50 hiljada logoraša. U istim pri izlasku ubijeno je više od 1000 ljudi. Vukan Kovač kaže, teško se prisjeća dana provedenih u logoru. Zato kaže danas, živi da se istina dokaže.

- Јa sam boravio u nekoliko logora u Hrvatskoj i u jednom najčuvenijom u Splitu.Tamo su se dodjeljivale optužnice za jedan broj stražara, kada se to sve sabere to je 100 godina - rekao je Vukan Kovač iz Udruženja logoraša regije Trebinje.

Predsjednik ovog Udruženja Anđelko Nosović kaže da i nakon 30 godina postoje presude koja nisu još uvijek procesuirane za zločine nad Srbima.

- Imamo još uvijek aktuelne 4-5 tužbi na nivou BiH koje Tužilaštvo BiH ne želi da realizuje. To je aboliranje zločina nad tim zločincima - izjavio je Nosović.

Institucije Republike Srpske i kabinet predsjednika nastaviće da podržavaju Savez logoraša Srpske. Cilj je razbijanje stereotipa i tabua koji postoje o srpskim žrtvama na međunarodnom planu.

- Mi danas ne možemo da ispričamno sve priče, zato je važno da svaki dan svih 360 dana govorimo i pričamo njihove priče - istakla je savjetnica predsjednika Republike Srpske Nina Sajić.

Savez logoraša Republike Srpske obilježio je svoj dan-Spasovdan prisjećajući se samo djelića stahota koje je prošlo više od 50.000 logoraša u 750 logora na području bivše Јugoslavije.