latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:23 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Kako zaštititi lične podatake na internet platformama? (VIDEO)

Kako zaštititi lične podatake na internet platformama, jedna je od tema Međunarodnog simpozijuma "Izazovi i prijetnje u sajber zaštiti", koji je održan u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u organizaciji Univerziteta u Banjaluci i Prirodno-matematičkog fakulteta.
Bezbjednost na internetu - Foto: RTRS
Bezbjednost na internetuFoto: RTRS

Osim domaćih eksperata iz oblasti informacionih tehnologija, prisutni su imali priliku da čuju i izlaganje Kim Kvang Rejmond Čua, redovnog profesora informacionih tehnologija na Univerzitetu u Teksasu i jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti sajber zaštite u SAD.

Pojedini predavači naglasili su značaj zaštite na internetu, posebno kada je riječ o korišćenju mobilnih uređaja, s obzirom na činjenicu da je prevazišao svoju osnovnu svrhu. 

Na simpozijumu u Banjaluci učestvovali su i stručnjaci iz Srbije, među kojima je i dr Uroš Šošević sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

On je istakao da je neophodna edukacija kompletnog društva kada je u pitanju ova oblast, ukazujući na odnos između sajber bezbjednosti i zaštite digitalne imovine, ali i identiteta i ličnih podataka.

Zaštita zavisi i od dostupnosti tehnologija, društvenog aspekta i ponašanja pojedica, ali ne postoji nijedna metoda koja nas može potpuno sačuvati od virtualnih napada kojima smo svakodnevno izloženi.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir je naglasio da je sajber zaštita važno pitanje koje nosi brojne izazove, posebno u vrijeme turbulencija na geopolitičkoj sceni.

Ovaj simpozijum prvi je u nizu o temi sajber zaštite, a organizatori najavljuju još nekoliko predavanja koja bi trebalo da budu održana do kraja godine.