latinica  ћирилица
25/05/2023 |  16:39 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Kancelarija za KiM: Okupacija nikada nije bila trajno stanje

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je nakon što su danas nelegalno izabrani gradonačelnici na sjeveru Pokrajine položili zakletvu da okupacija nikada u istoriji nije bila trajno stanje pa neće ni u te četiri opštine.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Iz Kancelarije su poručili da će srpski narod nadživjeti ovu situaciju, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, jedinstveniji nego ikada.

Kancelarija smatra da je današnjim polaganjem zakletve formalizovana prištinska okupacija četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, što je akt silovanja demokratije i ljudskih prava.

U saopštenju se upozorava da je ovaj akt odgovornost premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i dijelu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, riješio da suspenduje politička prava srpskog naroda u pokrajini.

Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, nakon što su Srbi, početkom oktobra prošle godine, podnijeli ostavke na sve funkcije zbog nametanja Odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na oznake takozvane Republike Kosovo.