latinica  ћирилица
25/05/2023 |  17:43 ⇒ 18:11 | Autor: sputniknews.com

Patrušev: U Ukrajini protiv Rusije ratuje Amerika

Sjedinjene Američke Države u Ukrajini ratuju protiv Rusije, koristeći potencijal NATO-a, Evropske unije i oružanih neonacističkih formacija koje su same i stvorile, izjavio je sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev.
Nikola Petrušev (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Nikola Petrušev (foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Svi na Zapadu govore da Rusija i Ukrajina ratuju jedna protiv druge. Ništa slično tome. Ratuju SAD protiv Rusije, i pritom koriste potencijal NATO-a, Evropske unije, koriste mogućnosti oružanih formacija Ukrajine, posebno neonacista koje su, naglašavam, sami i stvorili-  rekao je Patrušev nakon međunarodnog susreta o bezbjednosti održanog u Podmoskovlju, pod okriljem Savjeta za bezbjednost Rusije.

Patrušev je, takođe, istakao da SAD misle da mogu da "izađu na kraj s Rusijom", kako bi se potom latile Kine kao drugo centra višepolarnog svijeta.

- Naravno, SAD žele da oslabe Rusiju, ali nije samo Rusija centar višepolarnog svijeta, nego i Kina. Ako smatraju da mogu da izađu na kraj s Rusijom, njihov sljedeći zadatak, koji je teško rješavati istovremeno, jeste Kina. Ono što sada rade na granici Kine s Tajvanom takođe znamo. Sve u svemu, teško je ne složiti se sa stavom Kine o Tajvanu - rekao je Patrušev.