latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:15 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Јanjić na višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma

Zamjenik ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Ognjen Јanjić, prisustvuje višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma.
Јanjić na višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma - Foto: Ustupljena fotografija
Јanjić na višednevnom samitu Međunarodnog transportnog forumaFoto: Ustupljena fotografija

Јanjić je juče prisustvovao sastanku na temu "Otporni lanci opskrbe: priprema i oporavak od poremećaja u transportnim sistemima", na kojem se razovaralo o naučenim lekcijama tokom krize pandemije Kovid-19, uvođenja digitalizacije u sektor transporta, izazovima privlačenja mladih u sektoru transporta kao i o drugim bitnim temama.

- Јanjić je danas prisustvovao ministarskom okruglom stolu gdje se, između ostalog, razgovaralo o pristupanju novih članica ITF-u, razvoja i utvrđivanja multilateralnih kvota CEMT dozvola - saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u SM.

Tokom svog izlaganja, Јanjić je istakao nedovoljan broj dozvola za prevoz tereta sa kojim je suočena BiH, što predstavlja izazov za prevoznike i otežavajuću okolnost za protok robe.

U tom pogledu je iskazao spremnost da BiH aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama i dijalogu sa svim relevantnim faktorima kako bi se uspostavila harmonizacija i stvorili preduslovi za povećanje bazne kvote dozvola.

- Ustupanje viška CEMT dozvola sa kojima raspolazu zemlje EU, zemljama u potrebi, bi dodatno podstaklo trgovinu i ojačalo regionalnu ekonomsku integraciju, te je u tom pogledu delegacija BiH zamolila da se razmotri i ovakva opcija - ističe se u saopštenju.

Osim zvaničnih multilateralnih sastanaka, delegacija BiH održala je niz sastanaka sa predstavnicima delegacija drugih zemalja gdje se razgovaralo o temama bitnim za sektor transporta.

Posebno se ističe sastanak sa državnim sekretarom Hrvatske Alenom Gospočićem, koji je dao punu podršku svim inicijativama  delegacije iz BiH i izrazio spremnost podrške Hrvatske u budućim naporima BiH na putu ka članstvu u EU.