latinica  ћирилица
25/05/2023 |  18:34 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Pravovremenim djelovanjem protivgradne zaštite spriječene štete u voćnjacima

Nestabilne vremenske prilike svakodnevno na provjeru stavljaju pripadnike Protivgradne preventive. Od početka sezone dejstvovali su 12 puta.
Voćnjak (Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN/ilustracija) -
Voćnjak (Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN/ilustracija)

Јuče su upotrijebivši 135 protivgradnih raketa odbranili kompletno područje Srpske od šteta.

Potrebu da se pri svakom dejstvu uvežu mnogi faktori od strijelaca na terenu, preko kontrole leta do operatera na radarskom centru dodatno su usložnile nestabilne vremenske prilike skoro na cijelom području Srpske. Takva situacija je bila i juče, kada je došlo do nagle promjene vremena.

- Počelo je u ranim popodnevnim časovima u Hercegovini, ali poslije smirenja situacije u hercegovini akcenat je preuzela banjalučko-prijedorska regija i oblačnost je napredovala prema potkozarju - kaže meteorolog Protivgradne preventive Republike Srpske Nikola Todorović.

A u Potkozarju na području Gradiške, Laktaša i Kozarske Dubice najveći plantažni voćni zasadi jako osjetljivi na gradonosne padavine. Strepnje voćara ovog dijela Srpske, dan poslije, efikasnog dejstva pretvorili su se u pohvale.

- Tu smo imali jako dobru i efikasnu odbranu što znači da je protivgradna preventiva znači djelovala jako dobro i mislim da nije bilo ovakvog djelovanja, brzog i efikasnog, da bi imali jako velike štete - ističe predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Ulaganje u modernizaciju sistema koji trenutno raspolaže sa dva savremena meteorološka radara, tri regionlana radarska centra i sa 291 protivgradnom stanicom u 30 lokalnih zajednica pokazali su se kao pun pogodak.

Sistem je spreman da zaštiti i u ekstremnim vremnskim uslovima cijelu Republiku Srpsku.

- Јuče je bio najzahtjevniji dan u ovogodišnjoj sezoni protivgradne zaštite jer je dejstvovano na preko 30 gradonosnih procesa na čitavom području RS od Hercegovine i Podrinja do krajnjeg sjeverozapada Srpske - navodi direktor ЈP "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Tihomir Dejanović.

Osim u efikasnost sistema proitivgradne zaštite, Vlada značajna sredstva obezbjeđuje voćarima koji namjeravaju podići protivgradne mreže, kao dodatnu zaštitu. U tekućoj godini Vlada je već za 12 korisnika koji su podnijeli zahtjev za subvenciju podizanja protivgradnih mreža rezervisala 169.000 maraka iz agrarnog budžeta.