latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:01 ⇒ 19:03 | Autor: sputniknews.com

Lideri Evroazijske ekonomske unije potpisali 15 dokumenata: Cilj – produbljivanje integracije

Lideri zemalja Evroazijske ekonomske unije nakon samita u Moskvi potpisali su 15 dokumenata čiji je cilj produbljivanje integracije u različitim oblastima saradnje, saopštio je predsjednik upravnog odbora Evroazijske ekonomske komisije Mihail Mjasnikovič.
Lideri Evroazijske ekonomske unije (Foto: EPA/DOSALIEV SULTAN/KYRGYZ PRESIDENT PRESS-SERVICE/HANDOUT) -
Lideri Evroazijske ekonomske unije (Foto: EPA/DOSALIEV SULTAN/KYRGYZ PRESIDENT PRESS-SERVICE/HANDOUT)

- Potpisano je 15 dokumenata čiji je cilj produbljivanje različitih oblasti naše integracije. Posebno bih želeo da istaknem potpisivanje trećeg velikog protokola u sporazumu o EEU, što ukazuje na to da se mi u okviru unije ne zaustavljamo na osnovnom sporazumu iz 2014. godine, nego da ga širimo novim pravcima saradnje - kazao je Mjasnikovič.

Kako je podsjetio, u toku su pregovori o formiranju zone slobodne trgovine sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indonezijom, a privode se kraju i trgovinski pregovori sa Iranom i Egiptom.

- To znači da se za poslovanje otvaraju ogromne mogućnosti koje će doprinijeti međusobnoj trgovini - pojasnio je Mjasnikovič.

Nakon sjednice Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta potpisana je, između ostalog, odluka o pružanju finansijske pomoći prilikom realizacije zajedničkih projekata saradnje u sferama industrije i uredba o planovima liberalizacije za pojedinačne uslužne sektore u okviru Evroazijske ekonomske unije.