latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:02 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Republici Srpskoj postignuta rekordna pokrivenost uvoza izvozom (VIDEO)

Prema makroekonomskim pokazateljima, u periodu januar-april ove godine u Republici Srpskoj postignuta je rekordna pokrivenost uvoza izvozom.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Plata je za 15,6 odsto viša u odnosu na isti period prošle godine, a inflacija je smanjena na 9 odsto.

Podaci su ovo koje je objavila Vlada.

Stručnjaci kažu da su ovi pokazatelji, i pored svjetske krize, očekivani, ali smatraju da ima prostora za još napretka.

Uprkos višegodišnjoj golobalnoj krizi ekonomija Republike Srpske bilježi pozitivne pokazatelje. Tako je u prvom kvartalu ove godine zabilježena je rekordna pokrivenost uvoza izvozom od 82,2 odsto. Od zemalja u okruženju takvim podatkom jedino se Slovenija može pohvaliti.

Stopa rasta izvoza u prva četiri mjeseca iznosi više od dva odsto, dok je stopa uvoza u opadanju. Poslodavci, ali i ekonomisti, očekuju da će se taj trend nastaviti.

- To je rezultat i rada nas kao privrede ali i dobrih poreskih uslova koje vladaju u Republici Srpskoj i mi očekujemo da će u budućem periodu se nastaviti takav trend - rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

- Naša privreda je još uvijek elastična i žilava da može da izvozi, što je nama najbitnije. Mi moramo da izvozimo, da svoju novostvorenu vrijednost materijalnih roba valorizujemo na stranom tržištu i stvarimo neto dobit - dodao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Pozitivne trendove trebalo bi da osjete i građani. Zabilježen je realan rast prosječne plate.

- Važno je da se naglasi da je prosječna plata, koja je danas 1.265 KM i kao takva je rekordna od kad se bilježi ali da je ona i realno viša za preko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine - naveo je Darko Milunović, direktor Republičkog zavoza za statistiku.

I stopa inflacije je nakon dužeg perioda jednocifrena.

Analitičari, ipak, kažu da nema mjesta opuštanju te da će stopu inflacije diktirati globalna kretanja.

- Moja predviđanja su da će inflacija biti opet dvocifrena, ne kao prošle godine već zato što mi nismo u stanju da se odbranimo od uvozne inflacije - smatra Aleksandar Ljuboja,  ekonomista.

- Naravno da mi ne možemo uticati na tu inflaciju, jer je inflaciju proizveo svijet, što štampanjem para što ratovima - naveo je Trivić.

Stručnjaci upozoravaju da bi otežavajuću okolnost mogla predstavljati znatno smanjena proizvodnja u zemljama zapadne Evrope, kojima Republika Srpska izvozi sirovine i poluproizvode.