latinica  ћирилица
25/05/2023 |  19:53 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Gagkuev: Rusko istorijsko društvo namjerava da razvija saradnju sa Republikom Srpskom

U Moskvi će 2. juna predstavnici Rusije, BiH i Srbije učestvovati na međunarodnom okruglom stolu na temu "Politika istrebljenja nacista tokom Drugog svjetskog rata. Aktuelna istraživanja i problemi očuvanja istorijskog pamćenja na postsovjetskom i postjugoslovenskom prostoru".
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Okrugli sto organizuje omladinski klub Ruskog istorijskog društva zajedno sa Republičkim centrom za proučavanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske. Održaće se u Domu Ruskog istorijskog društva.

U međuvremenu, 20. maja, Ruslan Gagkuev, vršilac dužnosti predsednika Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva, i Nikita Gusev, akademski sekretar Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, posetili su BiH, gdje su se sastali sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem i dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilovićem.

Učestvovali sz na svečanom otvaranju izložbe "Da se ​​ne zaboravi. Zločini nacista i njihovih saučesnika nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svjetskog rata", piše Ruska gazeta.

- Uvjeren sam da će ova izložba izazvati zasluženo interesovanje. Nadamo se da će ovaj projekat postati jedna od prekretnica naše saradnje sa istorijskom zajednicom Republike Srpske. Pred nama je mnogo zanimljivih projekata, posebno iz istorije Drugog svjetskog rata, koje ćemo zajedničkim snagama moći da realizujemo - rekao je Gagkuev.

Milan Kulić je u intervjuu za RG ocijenio izuzetno značajnim učešće univerziteta iz Republike Srpske na konkursima za dodjelu grantova Ruske Federacije za naučnoistraživačku djelatnost, kao i u sprovođenju zajedničkiһ aktivnosti na očuvanju istorijskog pamćenja i suzbijanju falsifikovanja istorije.

On je izrazio spremnost za proširenje saradnje sa Rusijom. Posebno je istakao činjenicu da je srpski narod ponosan na svoj doprinos u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva - fašizma.

Istovremeno, po njegovom mišljenju, "u kontekstu tekućih pokušaja revizije rezultata Drugog svjetskog rata, važno je fokusirati se na obrazovanje mlađih generacija, jačanje njihovog razumjevanja prošlosti, značaja pobjede nad nacizmom, težina žrtava i sama borba za slobodu, a takođe stvaraju barijeru za preporodnu ideologiju zla.