latinica  ћирилица
25/05/2023 |  20:22 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Održano ročište o određivanju pritvora Skaki

Opštinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište o određivanju pritvora ambasadoru BiH u Kataru Abdulahu Skaki, osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i nesavjestan rad u službi dok je bio gradonačelnik Sarajeva, a rok za donošenje konačne odluke o pritvoru je do sutra u podne.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je jednomjesečni pritvor, navodeći da postoji osnovana bojazan da bi Skaka mogao da otputuje u Katar, gdje su mu supruga i djeca, ili u Tursku, gdje mu je sestra.

Istaknuto je da, iako mu je oduzet diplomatski pasoš, osumnjičeni ima mogućnost kretanja uz pomoć kopija akreditiva, a da bi izručenje bilo gotovo nemoguće.

Određivanje pritvora zatraženo je i zbog bojazni uticaja na svjedoke, pri čemu je navedeno da su, po nalogu osumnjičenog, maskirana lica već plašila svjedoke.

Skakin branilac Senka Nožica ocijenila je da ne postoji osnovana sumnja za počinjenje nijednog krivičnog djela za koje se sumnjiči njen branjenik i da ne postoje razlozi za određivanje pritvora.

Abdulah Skaka uhapšen je u utorak, 23. maja, u okviru operativno-taktičke akcije "Vizionar".

Skakinom hapšenju prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo i kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz podršku finansijske policije FBiH i MUP-a Republike Srpske.