latinica  ћирилица
25/05/2023 |  22:05 ⇒ 22:07 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija ostaje privržena trilateralnim sporazumima o Karabahu

Rusija ostaje privržena stavu o rješavanju situacije u Nagorno-Karabahu u okviru trilateralnih sporazuma između Moskve, Јerevana i Bakua, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Znate naš stav u trilateralnom saopštenju u vezi Lačinskog koridora. Nikada nismo mijenjali naš stav po tom pitanju, nikada. Znate da smo se u razgovorima sa našim jermenskim prijateljima, kao i sa Azerbejdžanom, uvijek pridržavali i pridržavamo se upravo tog stava – sve treba da bude u skladu sa našom trilateralnom izjavom i naš stav se ovdje ne mijenja - rekao je Putin na sastanku sa premijerom Јermenije Nikolom Pašinjanom u Kremlju.

Pogranične i carinske službe Јermenije spremne su da obezbeijde normalan prelaz svih transportnih sredstava i vozova, između ostalog i preko teritorije Јermenije, rekao je on.

Pašinjan je dodao da Јermenija očekuje da će i Azerbejdžan biti otvoren za prevoz jermenskog tereta u Rusku Federaciju i Iran na paritetnoj osnovi.

Istakao je da se nada i da će azerbejdžanska željeznica biti otvorena za jermenske vozove preko Nahičevanja (eksklava Azerbejdžana) i Azerbejdžansku Republiku, na primjer u Rusku Federaciju i u Islamsku Republiku Iran.

Zaključio je da očekuje da će se ovo pitanje riješiti na osnovu suvereniteta i nadležnosti zemalja.

Nakon bilateralnih razgovora, uslijedio je trilateralni sastanak Putina sa Pašinjanom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom koji je trajao oko 20 minuta.

Na početku sastanka Putin je rekao da se situacija u vezi Karabaha razvija u pravcu regulisanja.

Kako je istakao, vicepremijeri Rusije, Јermenije i Azerbejdžana sastaće se za nedjelju dana i razgovaraće o tehničkim pitanjima o Karabahu.