latinica  ћирилица
25/05/2023 |  22:50 ⇒ 22:52 | Autor: sputniknews.com

Medvedev opisao scenario za okončanje sukoba u Ukrajini

Ukrajina će kao država neizbježno nestati, ali to se može odvijati prema različitim scenarijima, smatra zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / POOL) -
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / POOL)

Medvedev je na Telegramu opisao nekoliko mogućih scenarija kako će Ukrajina nestati kao i koliki je rizik od obnavljanja sukoba u Evropi i svijetu.

- To će zavisiti od toga kojim će putem krenuti proces raspadanja te umiruće države usljed izgubljenog vojnog sukoba. Postoje dva puta – ili put relativno spore erozije ukrajinske državnosti sa postepenim gubitkom preostalih elemenata državnog suvereniteta, ili put momentalnog kolapsa uz istovremeno poništavanje svih znakova državnosti - rekao je Medvedev.

U svakom slučaju, poslije takvog kolapsa vjerovatna su tri scenarija, smatra on.

- Zapadne teritorije Ukrajine pridružuju se nizu zemalja Evropske unije. Narod centralnih i nekih drugih ukrajinskih oblasti u okviru člana 1 Povelje UN odmah proglašavaju samoopredjeljenje ulaskom u sastav Rusije. Njihov zahtjev se uvažava i sukob se završava sa dovoljnim garancijama da se neće nastaviti u dugoročnoj perspektivi - napisao je Medvedev.

Kako je dodao, to je scenario koji je potreban Rusiji.

Drugi scenario je da "Ukrajina nestane nakon završetka specijalne vojne operacije u procesu njene podjele između Rusije i niza država EU".

- Formira se ukrajinska Vlada u egzilu u nekoj evropskoj zemlji. Sukob se završava sa razumnim garancijama da se neće nastaviti u bliskoj budućnosti, ali uz nastavak terorističkih aktivnosti ukrajinskih nacista koji će biti rasijani po državama EU koje će dobiti teritoriju zapadne Ukrajine. Rizik od obnavljanja sukoba ili njegove eskalacije u svjetski rat u ovom slučaju može se smatrati umjerenim - kazao je Medvedev.

Kako je dodao, treći scenario je i prelazak zapadnog dijela Ukrajine pod kontrolu niza zemalja EU nakon raspada zemlje i ulazak preostale teritorije u NATO.

Po riječima Medvedeva, u tom slučaju oružani sukob bi eskalirao u trajni konflikt i postojala bi opasnost od trećeg svjetskog rata.