latinica  ћирилица
26/05/2023 |  10:01 | Autor: SRNA

Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da NATO integracije nisu i ne mogu biti spoljopolitički cilj BiH jer o tome ne postoji konsenzus predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda u institucijama BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Komentarišući izjavu predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto koja je prilikom susreta sa ambasadorom Ukrajine naglasila da su "integracije u Evropsku uniju i NATO glavni spoljnopolitički ciljevi BiH", Košarac je poručio da je riječ o potpuno netačnom političkom i medijskom narativu i da su Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama BiH protiv bilo kakvih aktivnosti koje bi za cilj imale članstvo BiH u NATO-u.

Košarac je podsjetio na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom je Republika Srpska definisala neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze i izrazila opredjeljenje da svaki budući status u vezi sa NATO savezom koordiniše sa Srbijom.

- U Rezoluciji je definisano da će Republika Srpska pratiti politiku neutralnosti koju provodi Srbija i da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu - precizirao je Košarac.

On je istakao u izjavi za Srnu da se od usvajanja Rezolucije do danas nije promijenio taj stav i da predstavnici institucija BiH, ukoliko poštuju ustavno uređenje i princip konsenzusa kao osnovne principe strategije spoljne politike, mogu govoriti samo o saradnji sa NATO savezom, a nikako o integraciji ili članstvu BiH u tu vojnu alijansu.

Košarac je poručio da je Strategiju spoljne politike BiH, koju je Predsjedništvo BiH u sastavu Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović usvojilo u martu 2018. godine, potrebno redefinisati, posebno vodeći računa o novim geopolitičkim prilikama u regionu, Evropi i svijetu, kao i o definisanim stavovima institucija Republike Srpske.

- Bošnjački i hrvatski političari u BiH ne mogu ignorisati stavove institucija Republike Srpske u odnosu na NATO, na rat u Ukrajini, na pitanje uvođenja sankcija prema Rusiji, kao i na regionalne inicijative, posebno na inicijativu pridruživanja BiH 'Otvorenom Balkanu', što je svakako od ogromnog značaja za sve građane Republike Srpske. Ako nema dogovora o tim pitanjima, nema ni definisane strategije spoljne politike BiH - zaključio je Košarac.