latinica  ћирилица
26/05/2023 |  12:38 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Dani srpstva na Krfu: Promocija srpske kulture 27. maja

Dani srpstva na Krfu održaće se sutra, 27. maja, gdje je planirana prezentacija srpske gastronomije, revijalni fudbalski turnir, ali i koncert tamburaškog orkestra.
Dani Srpske na Krfu - Foto: RTRS
Dani Srpske na KrfuFoto: RTRS

Dani srpstva, koncipirani su tako da podražavajući dane kada su naši preci prije 107. godina, poslije albanske golgote i stradanja, "dotakli ostrvo spasa" i kada je od 1916. do 1918. godine, Krf bio sjedište srpske države, kralja, vlade i parlamenta, dođu, poklone se sjenima svetih mučenika i pokažu ili bolje rečeno podnesu izvještaj precima, kroz duhovne, kulturne, sportske i druge programe, da su generacija dostojna takvih pradjedova, koja ima pijetet prema tim vremenima i koja njeguje ljubav prema otadžbini i međusobna prijateljstva sa narodom Krfa.

U okviru obe manifestacije, planirana je prezentacija srpske gastronomije, revijalni fudbalski turnir na kome će učestvovati klubovi: Crvena zvezda, Borac-Banjaluka i Kerkira, zatim predstavljanje opštine Stara Pazova, Muzeja "Nikola Tesla", pokazne vještine srpskog viteškog borenja "Svibor", kao i koncert tamburaškog orkestra Ljubinka Lazića, vokalno instrumentalnog sastava "Sveta Srbija" i guslara Udruženja "Pravo u žicu" iz Užica.

Satrudništvo u organizaciji i realizaciji manifestacije dali su Grad Krf, opština Stara Pazova, opština Čajetina, Prestavništvo Republike Srpske u Grčkoj, FK "Kerkira", Filharmonija "Ljapades" i Krfski festival hrane i vina.