latinica  ћирилица
26/05/2023 |  14:59 ⇒ 15:07 | Autor: sputniknews.com

Vučević: Situacija na KiM dramatična

Ministar odbrane Srbija Miloš Vučević je potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na KiM dramatična.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Sve ono na šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao danima i nedjeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom prije svega na sjeveru KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim - rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi Vučića.

- Neko mora da razumije da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka eskalaciji na terenu - rekao je Vučević.

Vučević je poručio da će Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Srbije sprovesti naredbu predsjednika Republike Srbije i uraditi ono što se očekuje od Vojske Srbije biti tamo gde je najteže i braniti slobodu i nezavisnost Republike Srbije, slobodu svih njenih građana, pravo na život, pravo na imovinu svih njenih građana.

Vučević je poručio Srbima na KiM da, koliko god je situacija dramatična i napeta, maksimalno budu smireni, u smislu da ne nasjedaju na provokacije, da ne dozvole da se odigra scenario gdje bi oni bili prikazani kao neke kriminalne grupe ili huligani, jer je jasno da se provodi institucionalni teror na teritoriji KiM protiv srpske zajednice.

- Hoće da sprovedu do kraja etničko čišćenje prije svega te kompaktne srpske zajednice na severu KIM, da ne uđemo u taj mod da smo vi vječito krivi i da istovremeno na dostojanstveni način branimo prava i slobode na KiM - rekao je Vučević.

Vučević je prokomentarisao i da zato današnji skup ispred Narodne skupštine Srbije mora da bude snažna poruka jedinstva i da je dosta podjela.