latinica  ћирилица
26/05/2023 |  17:41 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Eparhija raško-prizrenska od EU, Kvinte i Kfora traži da se hitno spriječi eskalacija nasilja

Eparhija raško-prizrenska izrazila je najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i Kfora.
Zvečan - Foto: SRNA
ZvečanFoto: SRNA

Zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira. Policija je protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno- navodi se u saopštenju.

Ističu i da prema navodima štampe na albanskom jeziku, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primjenu sile za uvođenje "gradonačelnika" koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posljedice, Eparhija apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta Kfora da hitno zahtijevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute "političke predstavnike" dok se ne nađe mirno i političko rješenje.

- U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, pretjerana upotreba nasilja uz zastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rješavanje postojećih problema - poručuje se u saopštenju.