latinica  ћирилица
26/05/2023 |  18:38 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

U Beogradu skup "Srbija nade": Masovan odziv građana pokazao jedinstvo u teškim trenucima (FOTO/VIDEO)

U Beogradu je održan veliki miting pod sloganom "Srbija nade". Brojni građani došli su na miting koji je organizovan na poziv predsjednika Srbije. Iz Beograda su poslate poruke da je neophodno srpsko jedinstvo, da Srbi neće dati Kosovo i Metohiju, niti dozvoliti progon Srba sa Kosmeta, niti će dozvoliti nasilje u Srbiji.
Beograd skup "Srbija nade" - Foto: RTRS
Beograd skup "Srbija nade"Foto: RTRS

Skupu u Beogradu uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

Beograd skup "Srbija nade" (Foto: RTRS)

Pogledajte pregled skupa "Srbija nade":

20.26 - Samo snažna i jaka Srbija može da izađe na kraj sa problemima rekao je na skupu "Srbija nade" predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je da su jedinstvo i zajedništvo potrebniji nego ikada.

- Želio sam da govorim na drugačiji način, a imam i nekoliko vijesti. Danas vidimo da su predstavnici Kvinte ćutali, na ove događaje na sjeveru Kosmeta. Ne mogu da opišem poštovanje koje osjećam zbog vaše istrajanosti da budete ovdje - istakao je Vučić.

Alesandar Vučić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Vučić je rekao da su prištinske vlasti, kao da su namjerno čekali da veliki broj muškaraca dođe večeras u Beograd, da napadnu da zauzmu zgrade opštine u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su zemlje Kvinte ćutale.

20.13 - Vučićev govor počeo minutom ćutanja za sve stradale u dva masakra

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja zamolio je sve okupljene da spuste transparente i zastave.

- Prije bilo kakve riječi, a spremao sam se za danas, danas kao i svih prethodnih dana mora da bude ćutanje za svu našu decu stradalu u školi "Vladislav Ribnikar", za njihovog čuvara Dragana, za svu našu djecu iz Dubone i Orašja, za svaki život koji je silom oduzet i zato vas sve molim da pognemo glave i minutom ćutanja odamo poštu svim stradalima u ova dva maskara - poručio je Vučić.

Srbija nade (Foto: TANJUG/ STR/ bg)

20.12 -  Tipsarević: Idemo naprijed i postajemo bolji svi zajedno

Proslavljeni srpski teniser Јanko Tipsarević je rekao da je imao privilegiju da proputuje cijeli svijet, i da mu je sport pružio mnogo, ali i oduzeo dosta.

- Ne mislim na sate treniranja, već na vreme van kuće i domovine. Mogli smo da biramo, ali smo izabrali Srbiju, zemlju gdje ćemo podizati našu djecu - kazao je Tipsarević.

20.11 - Sabina Šebo Јuković: Srbija uspjeha je nešto čemu treba da težimo

Sabina Šebo Јuković, koja se vratila u Srbiju iz Holandije, kaže da ranije nije vidjela nikakvu perspektivu u našoj zemlji.

- Proveli smo 17 godina u Holandiji, u kojoj smo život izgradili i bili samostalni u našim poslovima. Dolaskom na odmor dali smo djeci šansu da vide da se u zemlji nešto mijenja i da napreduje. I onda smo razmišljali o budućnosti, mi smo vijdeli u ovoj zemlji tračak svjetlosti, koja nam je dala nadu da možemo ovde normalno živejt - navela je Sabina Šebo Јuković.

Beograd skup "Srbija nade" (Foto: TANJUG/ STR)

20.03 - Srbi i Mađari postali su bratski narodi, a to možemo da zahvalimo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova.

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

- Zahvalni smo kako se Srbija odnosi prema mađarskoj nacionalnoj manjini - rekao je Sijarto na skupu "Srbija nade" koji se održava u Beogradu.

20.00 - Mi smo jedan narod koji hoće da živi u miru i neće dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe, danas smo sa našom braćom i sestrama na KiM i posvećeni Srbiji koju predvodi Aleksandar Vučić, rekao je na skupu "Srbija nade" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Srbija i srpski narod danas tuguje za stradanjem djece - rekao je Dodik.

Dodik istakao da je došao na skup da podrži Srbiju.

Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

19.56 - Knežević: Volim ovu nepokornu Srbiju zato što je svoja i samostalna

Milan Knežević, jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore", poručio je da želi da prenese svima pozdrave iz bratske Crne Gore.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

- Mada više nisam siguran da se ona tako zove, već da su joj dali ime Ambasadoristan. Nažalost, junačkom Crnom Gorom, sada upravljaju ambasadori i ambasadorke, jer smo im pripali u deo kada je pročitan testament pokojnog Pantelije Topalovića. I kao u svakom Ambasadoristanu su nam poručili ambasadori da nema potrebe da nosimo svoje glave i da mislimo njima, jer će oni to činiti umesto nas. I dovoljno je kada oni odu na spavanje, da svi ugasimo svetla, a kada ustanu da pristavimo džezvu - rekao je Knežević.

19.48 - Dačić: Ovo je vaspitana Srbija koja misli na tragediju koju smo svi preživjeli

- Ovo je vaspitana Srbija, koja je rekla da misli na tragediju koju smo svi preživjeli i želi da nam se to više nikada ne ponovi, bratski da krenemo naprijed - rekao je ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić.

Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

19.34 - Ristovski: Nije samo Beograd Srbija

Građanima se obratio i glumac Lazar Ristovski, koji je rekao da nije samo Beograd Srbija.

Ukazao je da drugačije mišljenje ne znači sukob, nego dijalog.

- Zato sada, kada smo jači, prvi pružimo ruku pomirenja. Čujem da se sutra neće blokirati Gazela. Zar to nije dobra vijest? Eto, ruka pomirenja sa druge strane je pružena. Ukidaju se rijalitiji. I to je pomak, to su dobri vjesnici za Srbiju. Budimo pametni, nemojte da prolivamo bratsku krv, dovoljno smo krvarili - rekao je Ristovski.

Lazar Ristovski (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

19.29 - Mina Mijailović: Naša djeca su motiv da pobijedimo svaki životni izazov

Prva se okupljenima na skupu "Srbija nade" obratila Mina Mijailović, majka djeteta sa retkom bolešću.

Mina Mijailović je rekla da su institucije pomogle da ostvari prava za svoje dijete.

- Svaki naš uloženi trud, prvenstveno nas kao roditelja, vodi nas ka uspehu. Ako želimo da idemo naprijed, moramo da verujemo u sebe, našu decu i našu Srbiju. Da budemo ujedinjeni za njihovu budućnost. Ponosna sam što danas šaljemo sliku zajedništva, sloge i podrške. Naša djeca su naš motiv da porušimo sve statitstike i pobijedimo svaki životni izazov. Nismo sami, Srbija je uz nas - poručila je Mijailovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

19.15 - Intoniranjem himne počeo skup

Intoniranjem himne "Bože pravde" počeo je skup "Srbija nade" ispred Skupštine Srbije.

Beograd skup "Srbija nade" (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Beograd skup "Srbija nade" (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Beograd skup "Srbija nade" (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve građane Srbije na, kako je naveo, skup za budućnost koji će pokazati jedinstvo zemlje u teškim trenucima.

Pored građana iz cijele Srbije, u Beograd su došli i Srbi iz Republike Srpske i Sjeverne Makedonije.